Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Andra lägger till – de ligger still

Publicerad 2014-07-07

Bryggseglaren Anette Hansson, 55: ”Det är som att ha en flytande sommarstuga.”

”DET ÄR VÅR FRISTAD”  Varje dag går Anette och Jan Hansson ner till båten för att bara njuta av stillheten. Men när de får tillfälle tar de gärna en tur också. Helgerna tillbringas i den bohuslänska skärgården, liksom semestern. ”Vi är ju bara lediga några veckor på sommaren, men då åker vi ut så mycket vi hinner. Det är en fantastisk möjlighet att kunna byta utsikt så ofta”, säger Anette Hansson. Här myser Anette (längst till vänster) och Jan (trea från vänster) tillsammans med vännerna Agneta Persson, Ulla Karlsson och Lennart Carlsson.

Nu kastar båtfolket loss och åker ut till sjöss. Men inte makarna Hansson. De njuter av båtlivet hemma vid bryggan.

– Det är som att ha en flytande sommarstuga, vi sitter och bara myser, säger Anette Hansson, 55.

Varje sommar intar de svenska hamnar. Utrustade med picknickkorgar och korsord är de ett givet inslag längs kajerna – bryggseglarna.

I Sannegårdshamnen på Hisingen i Göteborg håller äkta makarna Anette Hansson, 52, och Jan Hansson, 55, traditionen vid liv. I mars i år sjösatte de motorbåten. Sedan dess har de tillbringat mer eller mindre varje afton här vid bryggan. Tillsammans med några vänner sitter de uppe på däck och njuter av kvällssolen när vi hälsar på. En svag bris sveper i luften och det enda som hörs är vågornas kluckande och måsarnas skrin.

”Blir för varmt i lägenheten”

– Det här är vår fristad, vi går hit varje dag efter jobbet. Så länge båten är i är vi nästan aldrig hemma, säger Anette Hansson.

– Ja, det blir alldeles för varmt i lägenheten och här i båten har man första parkett. Visst är det underbart! tillägger Jan Hansson.

Fikar och umgås

Kompisarna instämmer glatt. De har själva inte båt, så de tar tillfället i akt att tillbringa sin kväll till havs. I dag sipprar de på kall öl, men annars är det mest kaffe som dricks ombord. Att fika, umgås och koppla av – det är i princip de enda aktiviteter som förekommer här.

– Det är det som är så skönt med att bryggsegla, man behöver inte göra någonting. Det är väldigt lugnande att vara på vattnet och man släpper allt när man kommer hit. Man bara sätter sig och tar en kopp och slappnar av, säger Jan Hansson.

– Men det är tur att vi har korsord och sudoku att sysselsätta oss med, så håller vi huvudet i någorlunda trim, inflikar Anette Hansson och ler.

– Bryggseglandet är vårt sätt att njuta ännu mer av båtlivet, för det är det bästa vi vet!

I samma båt – 25 dagar per år

En tredjedel av landets vuxna befolkning färdas med fritidsbåt minst en gång per säsong, och

ungefär var åttonde vuxen person äger en fritidsbåt.

 Det gör Sverige till ett av de mest fritidsbåttäta länderna i världen. Endast Finland, Norge och Nya Zeeland kommer upp i liknande siffror.

Natur– och frihetsupplevelsen, tystnaden och lugnet samt fint väder är de främsta orsakerna till att vi söker oss till sjön. 

I genomsnitt använder vi våra båtar 25 dagar per år och med två till tre personer ombord. Dags– och fisketurer är de vanligaste sätten att använda båten på.

Fördelar med att bryggsegla

Du slipper:

Betala bensin

Betala dyra hamnavgifter

Bli sjösjuk

Hissa segel, styra båten och annat kroppsligt

Arbete ombord

Läsa sjökort

Lyssna på väderrapporten

Stuva konservburkar

Packa kläder

Bädda rent

Störas av festande grannar som kliver på båten under småtimmarna

Gå upp mitt i natten och flytta båten för att ankaret lossnat 

Onödigt tjafs och bråk ombord – en känd risk­faktor då flera personer samsas på en liten yta under längre perioder

Bonus:

Du kan ta ett glas ombord utan att riskera att åka dit för sjö-

fylleri …

 … eller gå hem när som helst om du känner för det

Nackdelar:

Finns inga. Den enda nackdelen skulle i så fall vara att det är samma utsikt, tycker Anette och Jan Hansson.

Emilie Aune