Sexköpare kan dömas för våldtäkt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-21

Förslag i Storbritannien till lagar mot sexköp

Britter som köper sex av en prostituerad föreslås nu kunna straffas – och dömas för våldtäkt.

Det står i de förslag till sexköpslagar som precis har presenterats Storbritannien.

Men den prostituerade måste antingen vara offer för trafficking, eller kontrolleras av en hallick.

Fler länder följer nu Sveriges exempel och gör det straffbart att köpa sex. Norge antog precis en lag om förbud mot sexköp, som införs nästa år. Och även i Storbritannien har inrikesminstern i dagarna lagt fram förslag till nya lagar. De kommer inte att förbjuda alla sexköp, utan bara dem där den prostituerade är offer för trafficking eller kontrolleras av en hallick.

Om sexköparen vet att den prostituerade är ett offer för trafficking, kan han/hon dömas för våldtäkt och straffas med upp till livstids fängelse. Men även om sexköparen inte vet att det handlar om trafficking så kan han/hon dömas till dryga böter, skriver The Guardian. Det senare kritiserades som ”orättvist”, och inrikesministern Jacqui Smith svarade då i en intervju med BBC radio:

– Jag ska säga dig vad jag tycker är mer orättvist. Det är att det finns kvinnor i det här landet som hålls i slaveri. Den exploateringen, det förslavandet av kvinnor skulle inte finnas om det inte fanns en efterfrågan på prostitution.

”Inte redo” för svensk lag

Beslutet att kriminalisera många sexköp väntas göra stor skillnad. Av de 88 000 kvinnor i prostitution i England och Wales har polisen beräknat att hela 70 procent är offer för sexhandel. När lagen började diskuteras analyserades både Sveriges och Amsterdams sexköpslagar. Enligt Jacqui Smith är Storbritannien dock inte redo att helt förbjuda sexköp, som Sverige har gjort.

Mer utsatta

Lagförslaget får en del mothugg, bland annat från The English Collective of Prostitutes. Deras taleskvinna Nikki Adams säger till The Guardian att lagen kan tvinga prostituerade under jorden och göra dem mer utsatta för våld. Hon menar också att regeringens uppgift om hur många som är traffickingoffer är ”helt fabricerad”.