Lär barnet äta rätt - redan i magen

Publicerad 2011-11-28

Pommes frites, pizza eller varmkorv – vilka cravings har du medan magen växer? Din besatthet av även de mest konstiga saker kan föras över till fostret och du lägger grunden för ditt barns framtida matvanor, enligt en ny amerikansk studie.

Vill du att din nyfödda ska gilla frukt och grönt eller rynka på näsan åt nyttigheterna? Det du stoppar i dig kommer din knodd att sukta efter, skriver tidningen The Seattle Times.

Passa på att vänja barnets smaklökar vid nyttig mat redan under graviditeten.

– De första nio månaderna är jätteviktiga och det är få föräldrar som känner till det, säger Claude Marcus, professor i pediatrik vid Karolinska institutet, till Aftonbladet.

– Jag vill vara försiktig med att skuldbelägga mammor för det är så stor press på dem ändå, men av alla råd och rekommendationer är väl – att äta mycket frukt och grönt – ett av de lättaste att ta till sig.

Överförs till fostervattnet

Smaken och doften av det som du stoppar i dig överförs till fostervattnet som barnet sväljer, framför allt i slutet av graviditeten. Via fostervattnet och sedan via bröstmjölken anläggs smakpreferenserna så att han eller hon i framtiden kommer att tycka om samma mat som du åt när du var gravid och ammade.

Överföringen kan ha välgörande hälsoeffekter och motverka allvarliga sjukdomar, enligt forskare från Georgetown University. De använder kunskapen om fosters prenatala smakinlärning för att förebygga och minska risken för barnfetma och diabetes och uppmanar blivande mammor att äta mycket grönsaker, till exempel broccoli.

– Lika väl som att föräldrar har ett stort ansvar för att barn äter sunt och får testa olika smaker när de växer upp är det också extremt viktigt att mammor tänker på vad de äter. Smakpreferenserna sitter kvar i flera decennier, säger Claude Marcus.

Bred smakpalett

Men det är inte bara förtjusningen i nyttigheter som förs över till ditt barn – även suget efter snask.

– Det är smakerna som förs över från mamman till barnet. Därför är det bra att äta många olika smaker under graviditeten och de första månaderna efter förlossningen så att barnet får en så bred smakpalett som möjligt. Då kommer det förmodligen också att gilla grönsaker och fisk som ibland kan smaka lite annorlunda.

Dietisten Erika Forssell på Karolinska universitetssjukhuset tycker att mammans överföring av smakpreferenser är ännu en anledning till att äta rätt men det är inte ett skäl till oro.

– Men det finns ingen anledning att bli fanatisk. Så länge du äter en välbalanserad kost behöver du inte alltid stå emot alla onyttiga cravings.