Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Han ser på dina kläder vem du är

Publicerad 2013-06-24

Philip Warkander har forskat om olika klädstilar

KLÄR SIG BEKVÄMT Philip Warkander följde tio stockholmare under två års tid. Resultatet blev en doktorstitel i modevetenskap – den första av sitt slag i världen. Själv föredrar han bekväma kläder.

Hur går ni klädda egentligen, stockholmare?

Philip Warkander, Sve­riges första mode­doktor, vet svaret.

Han har som förste svensk skrivit en ­avhandling om huvud­stadens olika klädstilar.

– Titta, där borta går en Gucciväska.

Philip Warkander nickar diskret mot en kvinna vid köpdisken på PUB. Hon är klädd enligt den typiska ”stockholmsstilen”, tycker Philip – svarta och grå skalor, propert och elegant.

– Piffat men ändå lite diskret, konstaterar han.

Två års studier

Vi är på jakt efter personer med intressanta outfits och söker med blicken längs Drottninggatan efter lämpliga intervjupersoner. Att analysera vad folk har på sig är dock inget ovanligt för doktor Warkander. Under de senaste två åren har han ägnat sig åt att på heltid studera klädkoder och de normer som påverkar hur vi klär oss.

– Jag följde tio stockholmsbor under två år för att se hur deras livsstilar skapas utifrån kön, sexualitet och kontext. En sak som var intressant att notera var att en person som smälte utmärkt in i en typ av miljö kraftigt kunde bryta mot normerna i en annan, säger han.

En av studiedeltagarna bröt så mot konventionen att han under studiens gång blev hotad till livet, berättar Philip.

Utsatt för hatbrott

– Han besökte en queerklubb på Norrmalm. Där ­inne var det ingen som ens noterade vad han hade på sig, men så snart han kom ut upplevdes han som så provocerande att han utsattes för hatbrott.

Vad vi än tycker om det, signalerar våra kläder betydligt mer än vi ibland själva är medvetna om, menar Philip.

– Det är ju bara en liten del av vår kommunikation som är verbal. Kläderna talar även när vi är tysta och de uttrycker både individualitet och grupptillhörighet.

Så hur tänker du själv när du väljer outfit på morgonen?

– Aouch, jobbig fråga! Jag försöker nog att klä mig ­bekvämt. Och att tänka etiskt – det är viktigare än hur det ser ut.

Förste doktorn i mode

Namn: Philip ­Warkander. Ålder: 35. Yrke: Forskare. Familj: Sambo. Aktuell med: Nydisputerad doktor i mode­vetenskap.

Mode som akademiskt ämne är ett ungt påfund. Vid Stockholms universitet skapades Centrum för modevetenskap 2006 och i maj i år examinerades den förste doktorn i Sverige och i hela världen. Ämnet är tvärvetenskapligt och har kopplingar till såväl sociologi och etnologi som medievetenskap.

Modedoktorn analyserar: Miljövännen

Therese Johansson, 26, rehabcoach, ­Stockholm: Jag har inte så stort intresse för mode, jag köper mest second hand. Ibland bläddrar jag i snygga magasin. Jag gillar när det är lätt, löst och ledigt. En vanlig morgon samlar jag ihop de plagg som ligger inom en armslängds avstånd! Tröjan jag bär har jag köpt på second hand, resten har jag haft i massor av år. Jag gillar det miljövänliga tänket.

Doktor Philips diagnos: Bekvämt och konsumtionskritiskt Therese kläder speglar samtiden ganska bra. Therese tänker inte i mode­säsonger, utan väljer vad hon har lust till eller ­behöver. Det här kan ses som en anti-våg mot konsumtionshysterin. Ingen skrytkänsla, inga snabba trender, det är inte viktigt att alltid vara konsument. Therese ser kläder i ett större sammanhang. Hon har gjort tydliga val utan att artikulera dem och står för vad hon är.

Studenten

Amanda Thieme, 19, student, ­Nyköping: Jag gillar att klä mig relativt propert. Jag försöker välja en stil som går hem i många kretsar, gärna i ­tonerna svart, vitt, grått och brunt. Mycket köper jag på second hand, men väskor och skor satsar jag lite mer på, saker som ska hålla ett tag. Jag är musiker och lyssnar ofta på jazzband och symfoniorkestrar, då är det en bra outfit. Det gäller att bygga upp en garderob.

Doktor Philips diagnos: Medvetet och ­grafiskt Amandas stil bygger som i Thereses fall på jeans. ­Bekvämt, men ändå lite striktare, åt det grafiska hållet i skalorna vitt, grått, svart. Lite schackrutigt ­nästan. Jag tycker att hon representerar den svenska modebilden rätt väl. Dressad, men ändå elegant. Hög midja, viss finess med kragen, hår och smink matchar. Den jättefina grå sjalen bryter av och gör det ­lite mer personligt.

Managern

Pierre Hacker, 29,­ ­jobbar som produktionsmanager, Stockholm: Jag klär mig lite efter humör, jag är inte så säsongsbunden. Jag följer inte trenderna slaviskt, men jag hämtar ofta inspiration därifrån. Jag lägger inte jättemycket pengar på min garderob. Men jag är medveten om kvalitet – en t-shirt för 700 kronor skiljer sig från en som är billig. Jag gillar gråskalor, men det är alltid roligt med en färgglad accent, helst blått. Jag är nog mer intresserad av att blanda material.

Doktor Philips diagnos: Stilsäkert och trend­inspirerat Pierres outfit visar att det har blivit okej för män att vara moderiktiga. Du kan vara manlig och fåfäng på samma gång – ha smycken, vara tatuerad, blanda färger och texturer. David Beckham har varit mest tongivande i den förändringen. Å ena sidan innebär det att även män nu är slavar under konsumtionshysterin, men det positiva är att den manliga normen har breddats.