Unga oroar sig för bristande sexlust

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-19

"Många känner stora krav på att prestera"

Bristande lust är inte något som bara äldre söker hjälp för.

Numera är det främst bekymrade unga som hör av sig till RFSU för att de inte vill ha sex

– I dag är det yngre par som definierar det här som ett problem, säger ordförande Lena Lennerhed.

Många unga känner bristande sexlust.

Att vilja ha mycket sex är inte längre kontroversiellt. Tvärtom, vi översållas av tips på bästa ställningar och sätt att njuta. Men att inte känna någon lust alls har däremot blivit svårare att erkänna. På RFSU-kliniken får man samtal flera gånger i veckan från unga som frågar varför de inte är sexsugna.

– Förr var det något som främst äldre sökte hjälp för. Men i dag är det också yngre som hör av sig, säger Lena Lennerhed, idéhistoriker och ordförande för RFSU.

Sex blir prestation

De par som ringer in tycker inte bara att de har lust för sällan – de känner ofta ingen sexlust överhuvudtaget, säger Inger Björklund, legitimerad terapeut vid RFSU. Många av de 20–30-åringar hon pratar med vill ha vad de uppfattar som ett fungerande sexliv, men tycker den bristande lusten hindrar dem.

– Man känner förväntningar både från sig själv och från sin partner som man inte tycker att man motsvarar, säger hon.

Flera tror också att sexlivet ska fungera perfekt, trots att de är nere eller stressade. De inser inte att sexet är en del av helheten, och har att göra med hur andra saker i livet går, menar Inger Björklund.

– Många känner stora krav på att prestera i olika sammanhang. Man ska alltid vara på topp och allt ska fungera. Ibland kan också sexualiteten bli en slags prestation.

Press dödar lusten

Idag överskrider många sina egna gränser för att leva upp till en slags idealbild, säger Inger Björklund. De tycker det är viktigare att tillfredsställa en partners önskningar än att lyssna på sina egna behov, och känna in den egna lusten. Lena Lennerhed håller med:

– Vi lever i en tid där sex syns överallt. Det är okej att vara en sexuell varelse. Utvecklingen mot en ökad sexuell frihet är bra och upplevs så av de flesta men för en del upplevs sexualiteten också som kravfylld, säger hon.

Kanske har det också gått lite fel någon gång, killen har inte kunnat få stånd, eller det har gjort ont för tjejen. Det ökar kravet på att det ska gå bra nästa gång.

– Och så fort man känner press så försvinner lusten, säger Inger Björklund.