Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

”Kärleken går före politiken”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-29

Rött och blått under samma tak — så överlever förhållandet valet

Det perfekta paret. De gillar att vandra i alperna, äta goda middagar och engagera sig för samhället. Unga, ambitiösa och målinriktade.

Men det finns en sak som skiljer dem åt. Caroline, 26, är rödaste röd Socialdemokrat. Och Gustaf, 36, är Moderat ända in i benmärgen.

Vad händer med kärleken när en vinner och en förlorar?

Riksdagsvalet närmar sig och nu sätts kärleken på prov på riktigt. Gustaf Hoffstedt kämpar för att ta sig in i riksdagen och Caroline Andersson hoppas på att bli vald till ordförande i äldrenämnden i Uppsala kommun.

– Valet blir den största utmaningen för vårt förhållande, men vi har bestämt att den som vinner måste vara generös och vara beredd på att trösta, säger Caroline.

”Det här fungerar aldrig”

Caroline, 26, och Gustaf, 36, träffades när Caroline skrev D-uppsats om äldreomsorgen och intervjuade Gustaf i egenskap av Moderat kommunalråd på Gotland.

– Vi hade ett jätteintressant samtal men när jag fick veta att Caroline var sosse blev jag riktigt besviken och tänkte att det här kommer aldrig att fungera, säger Gustaf.

Ändå skickade han ett mejl och undrade om hon inte hade fler frågor att ställa.

– Då fattade jag ju att han var intresserad, kommunalråd brukar inte ha tid att ägna söndagar åt sådant, säger Caroline.

Kan inte flytta ihop

Nu har det gått ett och ett halvt år och de är fortfarande ihop. Men framtiden är knepig, det blir svårt att flytta ihop eftersom båda vill fortsätta att engagera sig politiskt.

– Det går inte att verka i samma valkrets för i grunden ska en ledamot vara beredd att misstroendeförklara någon i det andra blocket och jag skulle inte kunna gå så långt mot Carro, säger Gustaf.

Men ibland måste kärleken ändå gå före politiken.

Caroline berättar om en gång när Gustaf följde med och tittade på en av hennes debatter.

– När jag kom med bra inlägg nickade han för att jag skulle känna mig säker, den gången lät han mig gå före, det var en stor bedrift, säger Caroline.

Så finns det andra gånger när de inte alls är överens, runt köksbordet har det blivit många heta debatter.

– Ibland blir jag så arg att jag går och lägger mig i sovrummet och stänger dörren. Då handlar det oftast om Moderaternas arbetsmarknadspolitik, den gör mig verkligen skitförbannad, säger Caroline.

Diskussionerna är en fördel

Gustaf blir mest irriterad när Caroline använder retoriska knep eller anklagar honom för att ha cyniska avsikter. Men han ser ändå en fördel med diskussionerna.

– Jag har inte diskuterat politik så mycket med någon som med Caroline och det är verkligen stimulerande. Jag vet att det inte finns någon illvilja, så som det kan finnas i andra debatter och så får jag ju förståelse för hur en sosse tänker, säger han.

Många frågar hur de kan vara tillsammans trots sina olika ideologier.

– Men det vore ju helt sjukt om politiken fick bestämma vem man blev kär i, man måste se över politikens gränser, säger Caroline.

Experten: ”Håll valstriden borta från sängkammaren”

Debatter och valaffischer var man än vänder sig. Socialdemokrater slåss mot moderater. Men lite mer ovanligt är att blå och röd ryms under samma tak.

Familjerådgivaren Sverker Wadstein tipsar om hur man hanterar politiska motsättningar i sin relation.

Sverker Wadstein

– En anledning till att man blir frustrerad är för att de egna argumenten brister. Finns det en mogenhet och en trygghet i det man står för så behöver det inte bli ett problem. Det kan bli svårare om man är osäker på sin politiska åsikt, säger Sverker Wadstein.

Prova byta roller

Vilket håll man lutar åt har mycket med bakgrund och uppväxt att göra, och det är viktigt att förstå, enligt experten.

– Kulturen du växer upp i formar dig, så det kan vara nyttigt att testa att byta roller för att få en bättre förståelse för den andra sidan, säger han.

Men han poängterar att det går att hålla ihop ett förhållande även om det rymmer olika politiska åsikter.

– Det finns också saker man är överens om över partigränserna. De etablerade partierna skiljer sig egentligen inte så mycket åt, alla vill ha ett bättre samhälle med jobb och vård, så i ett förhållande kan det vara en fördel att fokusera på det gemensamma.

Ta time-out

Men när valet väl är här, med en vinnare och en förlorare i familjen, måste båda få utlopp för sina känslor.

– Man har rätt att vara glad men man måste också ha respekt för den andres känslor.

Det kan också vara nyttigt att ta en politisk time-out ibland.

– Man behöver inte prata politik jämt, lämna diskussionerna utanför sovrummet, säger Sverker Wadstein.

Matilda Lann