Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

– Tjejerna som avstår bullen får beröm

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-23

Så hittar du balansen mellan goda vanor och tvång

Har du egna matregler?

Du är inte ensam – sex av tio av Wendelas kvinnliga läsare har satt upp gränser för hur och vad de får äta.

Emma Pihl har lärt sig att hitta balansen mellan sunda vanor och kontrollbehov.

Jag får inte äta efter klockan sex! Om jag fikar på stan får jag inte äta middag som innehåller kolhydrater. Det enda godkända godiset för mig är saltlaktrits, för det sägs öka förbränningen.

Nej, matnojorna växer inte automatiskt bort efter tonåren. För många snarare ökar de. I Wendelas nätenkät enkät svarar sex av tio kvinnor att de har särskilda regler för sitt ätande. Lika många är rädda för att bli tjocka och över hälften upplever dessutom att de inte har ett avslappnat förhållande till mat.

Kollektiv matnoja

Coachen och föreläsaren Emma Pihl är aktuell med boken Let´s go! Bli fri från ditt kontrollbehov. Hon menar att kvinnor oftare än män har ett laddat förhållande till mat, bland annat för att många stödjer varandra i mat­nojandet.

– Det finns en mängd åsikter om vad en kvinna får äta och hur mycket hon får äta. Ofta bekräftar kvinnor den bilden för varandra. Tjejer som avstår från bullen till kaffet får beröm och kallas för duktig av de andra. Sådan bekräftelse gör att det är lätt att fastna i beteenden med kontroll och förbud, belöningar och bestraffningar.

Emma Pihl har själv en bakgrund med ätstörningar och dålig självkänsla i tonåren. Det slutade med att hon fick professionell behandling.

Men även om de flesta matregler inte utvecklas till ätstörningar tycker hon att det är viktigt att fråga sig vad som händer när man följer – eller bryter mot – reglerna.

– Om dina principer kring mat styr din vardag och du får skuldkänslor och ångest när du bryter mot reglerna så är det inte bra. Självkänslan måste självfallet grundas på något annat än vad man äter.

”Bra nivå”

I den nya boken skriver Emma Pihl om begreppet kontrollbalans.

– Det kan sammanfattas med att det inte är bra att ha för mycket kontroll, men naturligtvis är det heller inte bra att inte ha någon kontroll alls. Du måste kunna hitta en bra nivå som funkar dig själv och din vardag.

Äta bullen eller ej?

Om vi återgår till bullen till kaffet, är målet att man ska känna att man både kan välja att äta en bulle eller avstå, utan att något av valen får några konsekvenser för din självkänsla.

– Det gäller att öva sig gång på gång för att få till stånd en beteendeförändring. Är du en sån som alltid kastar dig över bullen och äter upp hela trots att du egentligen är mätt? Då ska du öva på att avstå ibland. Andra, som snarare har lätt att sätta upp regler för sig själva, ska träna på att njuta av att äta en bulle utan att få skuldkänslor efteråt. Det brukar ta runt tre månader innan man har ändrat sitt beteende i grunden.

Vad är vinsten med att minska på sina matregler?

– Att man kan lägga en massa energi och fokus på annat än vad man äter. Det är vanligt att jag får klienter vars respektive har fått nog av att leva med någon som inte kan gå på restaurang efter klockan sex eller som enbart kan spontanfika om det har gått fyra timmar sen man åt senast. Genom att släppa på matreglerna blir ditt liv lättare och du blir också lättare och roligare att leva med.