Anhöriga kan inte bära hela bördan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-30

Expert: Stötta den deprimerade att söka hjälp

Personer med en deprimerad partner gör ofta allt för att stötta sin älskade.

Men det kan till slut få dem att själva bryta ihop.

Och då finns sällan någon hjälp att få.

– Många som ringer till oss är nästan på väg att gå under, säger Pia från Nationella hjälplinjen.

Vad ska man göra när ens partner plötsligt blir håglös, avvisande och bara ligger framför tv:n i timtals? Deprimerade personer ändrar ofta både livsmönster och personlighet. Något som kan vara svårt och smärtsamt för en närstående.

– Anhöriga kan må väldigt dåligt, men de vet inte riktigt var de ska vända sig, säger Pia från Nationella Hjälplinjen.

Där svarar psykologer och socionomer på vanliga frågor – anonymt. Det är en av få ställen där anhöriga till deprimerade kan få stöd. Och Pia har märkt att allt fler ringer in för att få råd och hjälp.

– De har ofta en magkänsla kring vad det handlar om och behöver ett bollplank, säger hon.

Avskärmar sig

Depressioner kan se ut på olika sätt för olika personer. Men de första tecknen är ofta att personen tappar koncentrationen och intresset för omgivningen. Dessutom kan sömn- och matvanorna ändras, enligt Birgitta Ahlin Åkerman, vid NASP, nationella institutet för suicidprevention. Ibland orkar den deprimerade inte heller med sina närstående, utan avskärmar sig, säger hon.

– De är rädda för att utsätta andra för sina egna svårigheter. Men en depression påverkar också självkänslan, så många känner sig totalt värdelösa och får skuldkänslor för att de känner som de gör. Känslor som de sedan vill komma ifrån.

Ibland kan den deprimerade också säga att ”det är lika bra att du lämnar mig”. Men enligt Pia ska man inte acceptera att bli avvisad. Istället bör man ställa frågor om varför personen ändrat beteende, och bekräfta att man sett det.

– Påstå inget, utan låt din partner svara. Det är viktigt att inte själv bli terapeut. Säg att din partner måste söka professionell hjälp – och försök stötta i det.

Finns en gräns

Att man faktiskt kan hjälpa sin partner är trösterikt, enligt Pia. Men samtidigt menar hon att det finns gränser för hur mycket man orkar ge. Hon säger att många skuldbelägger sig själva när relationen slutar fungera, särskilt kvinnor.

– De tänker att bara jag ger mer kärlek så kommer han må bättre. Så tömmer de sig på energi, men det blir inte bättre ändå. Han kanske till och med blir ännu mer avvisande, eftersom han inte kan ta emot kärleken.

Ibland blir ens partner också mycket förändrad. Och egentligen kanske det bästa i sådana fall är att släppa taget.

– Men man vill ju så gärna hitta en lösning på den deprimerades problem, säger Pia.

Leva sitt eget liv

Vissa deprimerade tror inte heller att de behöver någon hjälp. Det är också väldigt tufft för de anhöriga, enligt Pia. Hon pratar med många som försökt allt. Och trots att inget blir bättre stannar de kvar. Av kärlek, plikt, eller i en del fall för att partnern hotar att ta livet av sig. Till slut mår båda dåligt.

– En del känner själva att de håller på att gå under. Det är jätteviktigt att man söker hjälp, och pratar med någon. Vi uppmuntrar anhöriga att ändå leva sitt eget liv. Och om det går så långt att man själv blir deprimerad får man prata med en psykolog.

Fotnot: Namnet Pia är fingerat, eftersom alla på Nationella hjälplinjen är anonyma.