Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Mat-, sov- och godistjat – så slipper du det

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-29

3 exempel på hur du kan använda KBT

Alla familjer är olika. Alla barn är olika. Därför finns det inga patentlösningar, utan alla problem behöver lösas på olika sätt.

Här är några exempel på hur KBT, kognitiv beteendeterapi, kan användas i familjelivet, men tänk på att varje problem behöver analyseras utifrån er egen situation.

Belöna barnen med nåt kul när de gör rätt – kanske med ett besök på badhuset.

Matkrånglet

Problem: Barnet vill bara äta viss mat och vägrar att prova nya saker.

Bestäm ett nåbart och tydligt mål. Skall barnet äta upp allt på tallriken? Eller är det viktigast att det smakar nya saker? Bestäm till exempel att barnet först måste äta den nya korven eller grönsaken, och sedan får det äta allt det andra.

Gör det roligt för barnet att prova nya saker. Att använda sig av poängsystem kan vara ett bra sätt och barnet kan få poäng varje gång det provar någonting nytt. Till exempel 3 poäng när barnet provar att äta något för första gången, 2 poäng andra gången och så vidare.

Förändra förutsättningarna kring matbordet. Gör det mysigare och roligare att äta. Lägg fram maten så att den ser god och aptitlig ut för barnet.

När ni väl har bestämt vilken metod ni vill använda så kan det vara bra att presentera idén för barnet och förklara varför den är bra.

Beröm barnet när det provar nya saker och uppmuntra, så att barnet vill göra det igen.

Sovkrånglet

Problem: Barnet vill sova i föräldrarnas säng varje natt.

När det handlar om både din och barnets sömn kan det vara bra att välja en tidpunkt då ett par sena kvällar inte gör så mycket. Kanske när hela familjen är ledig. Då är det lättare att stå fast vid att alla ska sova i sina egna sängar – trots att läggdags blir lite senare på grund av tjat.

Även här kan poängsystem vara en bra förstärkare. Ett poäng för varje natt i sin egen säng. Efter tre nätter i rad kan poängen leda till någonting roligt för hela familjen.

Kan man underlätta genom att ändra på rutinerna? Om det handlar om flera barn kan det till exempel hjälpa om de går och lägger sig vid olika tidpunkt.

Var konsekvent och ge inte efter för tjat. Kanske leder det till ett par jobbiga kvällar, men det går över. Och det är viktigt att visa att tjat och gråt inte fungerar.

Ge beröm och dela ut poäng efter bra nätter. Det ökar chansen att barnet ska sova i sin egen säng även nästa natt.

Godistjatet

Problem: Barnet bråkar i mataffären när det inte får godis.

Bestäm vilka regler som gäller i er familj och informera sedan barnet om dem. Om ni har bestämt att barnet bara får äta godis på lördagar, så håll fast vid det.

Var konsekvent och ignorera tjatet, fast det kan vara svårt. Annars visar ni att tjat fungerar för att få sin vilja igenom.

Om ni är två vuxna i familjen är det viktigt att ni stöttar varandra så att ni står ut med att ignorera tjatet, trots att det kan vara ihärdigt från barnet.

Påminn varandra och barnet om att ni nu har bestämt att det är så här – det är det som gäller. Här behövs inga argument och ni behöver inte resonera med barnet om varför. Avled hellre från diskussion och distrahera med någonting annat. Att få en femåring att hålla med om att den bara ska äta godis en dag i veckan är dömt att misslyckas.

När lördagen sedan kommer är det bra att vara tydlig med att det är dags för lördagsgodis. Gör det till någonting extra roligt!

Helena Skoog

Följ ämnen i artikeln