Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

McDonalds: Leksaken ska inte hållas mot örat

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-12

– men Konsumentverket kommer att granska

Enligt en mätning som Dagens Nyheter låtit göra kan McDonalds senaste leksak ge barnen permanenta hörselskador.

Konsumentverket ligger nu i startgroparna för att driva process mot kedjan.

Tidningen har låtit Karolinska institutet i Huddinge testa fyra olika musikleksaker som ingår i bolagets marknadsföring till och med 3 oktober, och som också har gått i rotation i flera andra EU-länder.

Där uppmättes kontinuerliga ljudnivåer på 115 decibel, en nivå som enligt professor Stig Arlinger är ”väldigt stark.”

– Då försöker de flesta stänga av eller komma undan ljudet, säger Arlinger, som är expert på hörselskador vid Linköpings universitetssjukhus.

Vill granska test

McDonalds bestrider bilden. Enligt restaurangkedjan är leksaken – en i grova drag mobiltelefonsliknande musikspelare – noggrant testad.

– Våra normer är striktare än EU:s. Den här leksaken har passerat de testerna med god marginal, säger Claes Eliasson, presschef för McDonalds Sverige.

Enligt företaget är leksaken gjord för att sitta i ett bälte runt midjan. Det gränsvärde som då blir aktuellt är ett maxljud på 115 decibel på 50 centimeters avstånd från örat, hävdar Eliasson. McDonalds tester visar 79 decibel på 25 centimeters håll.

Allt tycks avgöras av hur DN:s test hos KI har gjorts. Både Eliasson och Konsumentverkets säkerhetsexpert Wanda Geisendorf tänker nu granska de testerna.

– Stämmer de siffror som DN angett för den här leksaken så skadar McDonalds barns hörsel. Då kommer vi inte bara att förbjuda leksakerna i Sverige utan dessutom larma resten av EU, säger Geisendorf.

Gjorda för andra ljud

Hon drev en liknande process mot kedjan för några år sedan, men den lades ned sedan företaget framgångsrikt argumenterat för att den leksaken inte uppenbart var gjord för att hållas mot örat. Det är nämligen bara då EU-regelverket tydligt går att tillämpa.

Möjligen kommer en eventuell ny process att handla om samma gränsdragning, om det exempelvis skulle visa sig att KI-siffrorna utgår från att apparaten hålls direkt mot örat.

Enligt professor Arlinger finns inga bevis för att hörselnedsättning är ett växande problem i Sverige, däremot är tinnitus ett sådant problem.

– Och det är ju illa nog. Skadas ett barns hörsel får de också leva längre med konsekvenserna. Klart är att människors öron inte är gjorda för sådana här höga ljud, de kommer alla från maskiner. I naturen finns inget sådant buller. Våra öron är gjorda för nivåer upp till 80–85 decibel, säger han.

TT

Följ ämnen i artikeln