Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Glöm Kalle - vi jobbar (frivilligt) på julafton

Publicerad 2014-12-18

Liv Hougner: ”Meningsfullt - och så slipper jag släktstressen”

Jobbar för andras skull För många är det en självklarhet att vara ledig den 24 december. Liv Hougner har valt att tillbringa sin julafton på jobbet som pedagog i Svenska kyrkan. ”Det är väldigt roligt eftersom kyrkan är så välbesökt under julafton. Dessutom blir jag påmind om varför vi firar jul”, säger hon.

Nope, det är inte bara tomtar som jobbar i morgon.

Ann Huber delar ut paket till hemlösa och pedagogen Liv Hougner håller i en gudstjänst.

– Att jobba för att andra ska få ha det bra är det bästa man kan göra på julafton säger Ann.

Medan majoriteten av svenskarna i morgon sitter klistrade framför Kalle Anka, proppar i sig julskinka och öppnar paket, ägnar en del årets stora familjedag åt att jobba.

För att andra ska få en så bra julafton som möjligt.

Viktigaste dagen

Liv Hougner, pedagog i Svenska kyrkan ser den 24 december som en av årets viktigaste arbetsdagar.

– Då håller jag i familjegudstjänsten tillsammans med kyrkoherden och en kantor. Jag har också samtal med barn om betydelsen av krubban. Det är väldigt roligt eftersom kyrkan är så välbesökt under julafton. Dessutom får jag möjlighet att påminna mig själv om varför vi firar jul.

Ann Huber kommer ägna morgondagen åt att arbeta ideellt. Genom välgörenhetsprojektet Skokartongsappellen fixar hon julbord på Fotografiska museet i Stockholm och delar ut julklappar till behövande.

– Att skänka glädje till andra känns helt ovärderligt. Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att fira jul, säger hon och fortsätter:

– Mitt starkaste minne från förra julen var en man som började gråta över att ha fått ett par nya vantar, för första gången i sitt liv.

”Skönt att slippa”

Liv Hougner som tidigare jular åkt i skytteltrafik mellan olika släktingar säger att en fördel med att jobba på julafton är just att slippa det.

– Nu vet alla att jag jobbar och är upptagen. Förutom känslan av att göra något jag upplever som viktigt är det skönt att slippa släktstressen.

Gina firar ortodox jul i januari

Gina Azaric, marknadschef på teleoperatören 3, kommer också att gå till jobbet som vanligt i morgon.

Men av en helt annan anledning.

– Vi har infört en policy som gör det möjligt att byta bort julledigheten mot andra dagar. För mig som firar den 6 januari, enligt kristen ortodox tradition, är det perfekt.

Gina Azaric.

Fram tills i år har Gina Azaric varit ledig på julafton men upplevt det som ganska meningslöst.

– För min familj, som kommer från Bosnien, är den 24:e en helt vanlig dag. Då händer ingenting. Vi följer den julianska kalendern, och enligt den infaller julafton först den 6 januari.

Gina Azaric har tidigare behövt ta semester under den ortodoxa julhelgen 6 till 9 januari - men nu kan hon alltså byta dagar.

– Jag välkomnar så klart en sån här policy. Och jag är nog inte ensam om att tycka att det är bra. På mitt jobb har vi anställda från ett 30-tal olika kulturer och flera av dem firar ju inte den 24:e. Jag tycker att fler företag borde ta efter och göra som vi.

Men kommer det inte att kännas väldigt ensamt på jobbet i morgon?

– Nej, det tror jag inte. Kundtjänst jobbar ju också. För mig blir det som vilken dag som helst. Jag ser i stället fram emot att fira jul i januari.

Fakta: Jobba den 24:e

Hur många svenskar som kommer att jobba i morgon finns det ingen statiskt över men poliser, brandmän, läkare och sjuksköterskor hör till dem som jobbar, som vanligt, enligt schema.

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro säger att drygt 50 000 av förbundets medlemmar kommer att vara i tjänst.

- Man kan såklart försöka byta med någon kollega men överlag får man räkna med att jobba, så ser förutsättningarna ut för våra medlemmar.

Okej, men blir det något extra mys för alla sjuksköterskor som är i tjänst i morgon?

- Nej, det tror jag inte. Det blir oftast inga julklappar eller lussekatter för vårdpersonalen. Ob-ersättning utgår förstås, men det handlar inte om några jättepengar.