Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Här är de nya männen

Uppdaterad 2014-08-22 | Publicerad 2014-08-15

De bojkottar könsroller och går sin egen väg

Machoman, velourpappa eller metrosexuell?

Nej, tagga ner och pusta ut, man!

Den nye svenske mannen skiter i allt vad mansroller heter och kan sluta pinka revir och slåss för sina gamla positioner.

Supervalåret går in i sin hektiska slutmånad och 2014 kommer kanske att gå till historien som året då feminismen fick sitt breda genombrott och Feministiskt initiativ kom in i riksdagen.

Även om det går långsamt vinner kvinnor ny mark och tar mer plats i det offentliga rummet än tidigare. Bra - och på tiden.

Men vad händer med mannen i allt det nya? Kan man rent av tala om en maskulinitetsstress i samhället i dag?

- Ja, absolut, säger genusforskaren David Tjeder och fortsätter:

- Fast det är å andra sidan inget nytt. På 1960- och 70-talen lät det likadant. Idealen för män och kvinnor har aldrig varit sunda.

Men i stället för att känna sig hotade borde männen slappna av och se vinsterna med jämställdheten, tycker David Tjeder. Nämligen ett samhälle där alla behandlas lika och är lika mycket värda oavsett kön, etnicitet eller sexuell läggning och där du inte förväntas vara på ett visst sätt bara för att du fötts med en penis eller en vagina.

Smink och älgjakt

Den nye mannen behöver varken vara macho eller velour. Han bojkottar traditionella könsroller och lever efter de ideal han väljer själv.

Han kan både gilla boxning och ta ut hälften av föräldradagarna. Han kan bära smink och samtidigt vara med på älgjakten.

Man 2.0 gör självklart hälften av hushållsarbetet och tycker inte att manlighet bygger på makt över någon annan. Han är inte homofob utan tänker att man förälskar sig i person, inte i kön.

- Vi är inte där än men på bättre väg än tidigare. Det är en unik och spännande tid i Sverige nu. Feminismen får så mycket plats att alla män måste relatera till den, säger David Tjeder.

Kan en man vara feminist?

- Ja, utan tvekan. Feminismen är ju en rörelse som vill frigöra människor från de här bojorna som uppfostrar pojkar till män och flickor till kvinnor Vem som helst som motsätter sig detta system är feminist. Det är lika självklart som att en vit människa kan kalla sig antirasist.

”Gladare kvinnor”

David Tjeder påpekar att män visserligen förlorar en del makt på jämställdheten men också vinner annat.

- Jävligt mycket gladare kvinnor, till exempel. Jämställda relationer håller också längre.

Just vad det gäller sexlivet och våra nära relationer får han mothugg av livscoachen och polaritetstränaren Herman Ottosson.

- Varför ska vi sudda ut skillnaderna mellan män och kvinnor? Det är ju olikheterna som gör att vi blir attraherade av varandra, säger han.

Problemet är att många män inte vågar stå upp för den där olikheten. Han tar Felix Herngrens karaktär Alex i ”Solsidan” som exempel.

- Alex står inte i sin kraft, han är osäker hela tiden, helt kastrerad, och vi skrattar eftersom vi känner igen oss.

Herman Ottosson menar att män i dag bär på en kollektiv skuld som gör det svårt att vara man. Manlighet är helt enkelt inte så politiskt korrekt.

- Vapen, krig, våldtäkt, exploateringen av naturen och vår planet. Män har bidragit med så mycket dåligt i historien. Därför har vi försökt byta ut machomannen mot new age-mesen, men den osäkre, mesige typen funkar inte på relationsnivå.

Hjälper män att bli ”råa”

För att hjälpa män att lyckas i sina relationer leder han manlighetskurserna ”The raw man”. Det gäller att hitta en polaritet mellan det maskulina och det feminina. Alla människor bär på båda energierna, menar han. Men män som inte känner sin maskulina sida och förnekar den vågar inte stå upp i sin manlighet.

- Den nye mannen står stadigt när kvinnan stormar. Han är närvarande, medveten och riktad, en ledare som vill göra gott. Han är kraftfull, står för vad han tycker och visar att han åtrår sin kvinna, säger Herman Ottosson och fortsätter:

- Om mannen till exempel ägnar mer tid framför spegeln än kvinnan blir det tokigt. Hon vill stråla och hon vill ha någon som låter henne göra det. Får hon inte det kan det inte bli någon attraktion. Det är ju olikheterna vi älskar hos varandra.

Genusforskaren David Tjeder skriver dock inte under på det resonemanget.

- Det är snömos, det finns ingen forskning som stödjer det där. Det är nästan samma sak som att säga att kvinnor tänder på makt och män på undergivna kvinnor. Forskning visar till och med att ju mer jämlikt vi lever desto bättre sexliv har vi.

... och här är de gamla

Stig Malm, tidigare LO-bas. Den nye mannen skulle aldrig kalla ett kvinnokollektiv för ”fittstim”.

Bob Hansson, skrev tillsammans med Martin Svensson och Leif Erikssonboken ”Dingo Dingo”. Tog på sig offerkoftan

istället för att föra en seriös diskussion om den nya manligheten.

Jens Spendrup, ordförande Svenskt Näringsliv. Att jämföra feminism med kommunism och ange brist på kompetens som orsak till att det saknas kvinnor i företagens styrelser känns inte nytt och fräscht.

Karin Frejrud