Alla goda ting är 3D

Publicerad 2015-01-21

Professorn: Inom ett par år skriver alla ut prylar hemma

De blir allt billigare, mindre och lättare att hantera.

Tekniken har funnits i över 30 år men nu exploderar marknaden för 3D-skrivarna.

– Inom ett par år finns de i varje hem, säger Olaf Diegel, professor i produktutveckling vid Lunds universitet.

Vissa saker kommer kanske alltid vara lite svåra för en lekman - säg, en reporter - att förstå. Som hur ett flygplan egentligen kan lyfta. Hur stor rymden är. Eller hur man kan skriva ut en hel elgitarr.

Det mesta är utskrivet

I professor Olaf Diegels rum på IK Design Centrum vid Lunds universitet är merparten av lösöret utskrivet med 3D-skrivare. Smycken, ölöppnare, stämskruvar till gitarrer, ett ryggimplantat i titan. Rörliga delar utskrivna i ett och samma stycke. På en hylla står en sandfärgad kub vars främre del består av ett noga utmejslat foster.

– If it’s complicated, 3D ­loves it, säger den nyzeeländske experten glatt och slår sig ner vid datorn för att visa hur den lilla desktopvarianten fungerar.

– Skrivaren utgår från en tredimensionell ritning som oftast görs i CAD och portionerar ut det valda materialet lager för lager, tills du har en färdig produkt. Just den här funkar som en limpistol, säger han och demonstrerar hur skrivaren strukturerat bygger upp en liten, huvudformad stämskruv.

Reservdelar skrivs ut

Tekniken innebär enorma fördelar inom exempelvis flygindustrin, berättar han. Nu finns möjlighet att ta bort 90 procent av materialet i till exempel en flygplansdel, fast den fortfarande är lika stark och hållbar.

Olaf Diegel håller upp sin fjäderlätta flasköppnare i titan för att illustrera tekniken.

– Även inom vård och medicin finns förstås enorma möjligheter, och Nasa har redan provat att skriva ut reserv­delar i rymden. Att tillverka på plats är en fördel inom många områden.

En konsekvens av 3D-teknikens utveckling, tror Olaf Diegel, blir att vi kan förvänta oss personlig anpassning i större utsträckning. Köper vi skor kan vi få specialanpassade inlägg på plats, köper vi ett badmintonracket kan vi få handtaget skräddarsytt.

Tekniken förenklas

Och i takt med utvecklingen ökar förstås användarvänligheten. Än så länge behöver du vara lite av en nörd för att hantera maskinerna, säger Olaf Diegel med en blinkning, men om bara något år kommer betydligt enklare varianter att finnas på marknaden.

– De flesta kanske köper en till sina barn att göra leksaker med. För hemmaskrivarna gäller bara plastmaterial, det är farligt att använda metaller­ och andra material på egen hand.

• Vad finns då för andra risker?

Det har skrivits om möjligheter för vem som helst att skriva ut ett vapen Skräckpropagandan tar Olaf Diegel med ro.

– Om du vill tillverka ett skjutvapen kan du lika gärna gå till Jula och köpa ett metallrör. Jag skulle inte rekommendera dig att göra det. Det vore korkat att avfyra ett sådant vapen. Men jag skulle säga att det är tusen gånger farligare att avfyra ett vapen du skrivit ut med en printer.

Hobbyn: Att skapa egna gitarrer

De är fullt fungerande allihop.

Elgitarrerna som kommer ur skrivaren.

Professor Olaf Diegels hobby fascinerar inte bara musiker.

Sedan några år designar Olaf Diegel fullt fungerande ­elgitarrer, som skrivs ut i hela stycken och sedan ”borstas fram” och målas.

Bara på hans kontor tronar fem-sex iögonfallande gitarrkroppar. I korridoren utanför hänger lika många till. Hittills har han sålt 58 exemplar via sin sajt, med beställningar från alla möjliga håll, berättar han glatt och slår an ett ackord på en stars- and- stripes- målad pjäs.

– En del av kunderna sysslar inte ens med musik. De är kanske mer fascinerade av tekniken... Och en del vill bara ha en att hänga i sin ”man cave”, ­säger han och skrattar.

3D-skrivaren snart i var mans hem …

Professorns 3D-skrivare.

3D-utskrifter har närmast exploderat de senaste åren. I dag finns ett tiotal ­fabrikat av 3D-skri­vare för konsumentbruk tillgängliga i Sverige, många fler om du är beredd att köpa utomlands.

De flesta färdiga hemmaskrivarna kostar drygt 20 000 kronor, men priserna varierar, från billiga byggsatser för 5 000 till mer påkostade modeller för över 30 000 ­kronor.

Stora, professionella industriskrivare kan kosta allt från några hundratusen kronor upp till mångmiljonbelopp.

Källor: PC för alla, ­professor Olaf ­Diegel

… men vad ska vi ha den till egentligen?

Modeller och enkla prototyper inom industrin är fortfarande det vanligaste användningsområdet, men även sjukvården har börjat skriva ut höftleds­implantat, skoinlägg, proteser och tandproteser.

Inom matindustrin används 3D-utskrift för att till exempel tillverka komplexa former med krokant eller choklad. Vad sägs om ett individualiserat brudpar på bröllopstårtan?

Inom smyckesindustrin är många beredda att betala dyrt för unik utformning och design. Det finns skrivare som skriver direkt i metall, men även sådana som skriver ut exakta förlagor, som du sedan skapar gjutformar från. Stora möjligheter för konstnärer!

Amerikanska Nasa har skrivit ut föremål med 3D-skrivare på internationella rymdstationen ISS. Planen är att kunna tillverka reservdelar på plats i rymden.

För en händig hemmafixare öppnas möjligheten att själv skapa föremål som linslock till kameran, eller handdukshållare till sommarstugan - eller kanske återskapa en trasig fönstervev till en gammal bil.

Källa: PC för alla

Så kan 3d-tekniken användas inom sjukvården

En ultraljudsbild som skrivits ut i 3D ger en ny bild av nytillskottet i ­familjen.

Olaf Diegel visar ett exempel på hur 3D-tekniken kan vara användbar för läkare.

 Inför ett ingrepp under pågående graviditet kan man utifrån en ultraljudsbild rita upp och skriva ut exakt hur fostret ligger och ser ut, för att läkarna ska kunna förbereda ingreppet, säger han.

 Man kan till och med skriva ut det så att fostret återskapas i ett material, och massan som omger den i ett annat, mjukare material, så att läkaren ­kirurgiskt kan öva på den utskrivna modellen.

 Ett användbart redskap inför operationer, alltså som givetvis följs av en kommersiell aspekt.

 I Japan finns redan en marknad för blivande föräldrar att beställa exempelvis en nyckelring med en 3D-modell av sitt ofödda barn.