Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Ariel, Eli eller Lo – vad ska hen heta?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-04

I dag finns 170 namn som bärs av både män och kvinnor

Robine Roman, 24, fick lägga ett -e till sitt förnamn för att myndigheterna skulle vara nöjda. Nu har hon döpt sitt barn till Lo, ett namn som också kan bäras av både män och kvinnor.

Kim är inte längre det enda namnet för både pojkar och flickor – i dag finns 170 könsneutrala namn att välja bland.

– Jag tycker inte att det finns något negativt i det, säger Robine Roman, som just döpt sitt barn till Lo.

Får killar får vara lucia, ska man ska bli besviken när ens dotter bara vill ha rosa och kan lillebror ärva syrrans kläder? Alla som uppfostrar barn får förhålla sig till traditionella könsroller, oavsett vad man tycker om dem.

På vissa håll har ordet ”hen” lanserats som ett könsneutralt alternativ till ”hon” och ”han”. Och enligt PRV, Patent och registreringsverket, så finns det i nuläget hela 170 ”könsneutrala” namn i Sverige. Det är namn som innehas av minst 50 personer av respektive kön.

Tänkte ut namnet själv

En som tycker om att det finns många könsneutrala namn är Robine Roman, 24, mamma till Lo, sex månader.

– Jag anser inte att man ska lägga vikt över huvud taget vid om någon är man eller kvinna, säger hon. I slutändan handlar det bara om individen.

Att Lo fick heta just så var dock inte en medveten strategi från Robines sida. Hon tänkte ut namnet redan innan Lo föddes.

– Egentligen så trodde jag först att jag hade kommit på ett helt nytt namn. Men jag fick höra av min mamma att namnet redan fanns, och hon nämnde några kända personer som hetat så, bland annat författaren Ivar Lo Johansson.

När Robine fick reda på att Lo var ett namn som kunde bäras av både tjejer och killar tyckte hon bara att det var bra.

– Absolut. Jag tyckte aldrig att det skulle vara någonting negativt.

Barn och äldre reagerar

Själv har Robine vuxit upp med ett könsneutralt namn och hon fick många kommentarer som liten, då inte artisten Robyn hade hunnit slå igenom

– Barn och äldre har alltid reagerat. ”Du kan inte heta Robin, för du är tjej”.

Då tvingades ändå Robines föräldrar att lägga till ett e efter dotterns namn, eftersom myndigheterna på den tiden krävde att man skulle kunna se att det var ett flicknamn.

Fler experimenterar

I dag är namnreglerna friare, och allt fler föräldrar experimenterar med ovanliga eller helt nya namn på sina barn. Enligt Eva Brylla, docent i nordiska språk, beror den mer liberala inställning till namngivande förmodligen på inspiration från kändisar och resor, samt på ett mer multikulturellt samhälle.

– Andrea och Nicola är mansnamn i Italien, men i Sverige är namn som slutar på -a traditionellt kvinnonamn. Och Bojan, det är ju ett mansnamn utifrån samtidigt som det har varit ett smeknamn för Ingeborg i Sverige. Så sker en sammanblandning.

Inte säkert mer jämställt

Hon menar att många idag, inte minst inom HBT-rörelsen, tycker att man ska upphäva könsbundenheten i namn helt och hållet. Men hon är inte säker på att den ökande andelen könsneutrala namn nödvändigtvis är bra ur ett jämställdhetsperspektiv.

– I USA har det visat sig att namn som är könsneutrala har gått från att vara mansnamn till att bli könsneutrala för att sedan bli rena kvinnonamn.

Vad lilla Lo har för kön? Hon är dotter till Robine och pappa Daniel.

Några namn för både pojkar och flickor

Adan, Alex, Angel, Ara, Ariel, Bent, Bojan, Charlie, Chris, Claude, Connie, Dana, Darin, Deniz, Dung, Eli, Elia, Ellis, Elmi, Enis, Farah, Gaby, Helle, Hoa, Ingar, Inge, Ingel, Isa, Jackie, Jamie, Jean, Joan, Jona, Joy, Kay, Kim, Kiran, Kit, Knif, Lee, Lin, Lo, Louis, Love, Mattis, Mika, Mio, Nicola, Nor, Patrice, Pell, Raja, Robin, Ronny, Sam, Sandy, Sanny, Sasha, Sol, Sonny, Sun, Tiger, Tintin, Toni, Torild, Valentine, Vide, Vilde, Willy.

Frida M A Johansson

Följ ämnen i artikeln