Barnmorskan: "Modersmjölksersättning är näst bäst"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-05-08

Amningsdebatten i Sverige är en het potatis och med jämna mellanrum presenteras studier med motstridiga resultat.

Kristin Svensson är barnmorska på Amningscentrum på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Här är några av hennes synpunkter på amning:

Mer stöd till mammorna: Det är viktigt med peptalk. Om mamman oroar sig kan det leda till stresshormoner som blockerar utdrivningsreflexen så att mjölken inte kommer ut. Det leder till att mjölkproduktionen minskar.

Ge det tid: Vi lever i ett samhälle där allt ska gå så snabbt, men generellt tar det cirka en till två månader att hitta rätt med amningen.

Ersättning är näst bäst: Bröstmjölken är sammansatt precis efter vad ett barn behöver. Den är lättsmält, hygienisk, förebygger förstoppning, innehåller antikroppar och är miljövänlig. Dessutom har bröstmjölken alltid rätt temperatur och är nästan gratis. När man tittar på stora grupper av barn ser man att bröstmjölken minskar risken för de vanligaste småbarnsinfektionerna. Men detta kan man inte garantera på individnivå.

Viktigt med närhet: Närheten kan man få utan att amma. Skillnaden är att du måste tänka till, men de flesta mammor har det i sig. Även om det kan vara bekvämt att andra kan hjälpa till med matningen är det bra om föräldrarna sköter det i början så att barnet får knyta an till dem.

Följ ämnen i artikeln