Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Kära, superhemliga dagbok – eller vlogg?

Publicerad 2014-07-14

Professorn: På nätet berättas en offentlig sanning

Dagboken lever än Trettonåriga Vendela Stare har en blogg som hon skriver i, men hon har inte gett upp den klassiska dagboken. ”Det är skillnad. Jag skriver mer privata saker i dagboken. Om det till exempel har hänt något jobbigt som jag inte vill dela med mig av till hela världen”, säger hon.

Vendela Stare, 13, har en blogg. Men hon tycker även att en hemlig dagbok har sina fördelar.

– Om det till exempel har hänt något jobbigt så skriver jag det i dagboken för att bli av med det, säger hon.

Vendela Stare, från Västerås, har skrivit dagbok sedan hon var åtta år. I den skriver hon nästan varje dag vad hon har gjort och vad hon tänker på.

– När jag började skriva tänkte jag att någon annan kanske skulle läsa det också, men nu skriver jag bara för mig själv, säger hon.

Hon har även en blogg, där hon också skriver om vad hon gjort på dagarna, men texterna där är annorlunda mot de i dagboken.

– Det är skillnad. Jag skriver mer privata saker i dagboken. Om det till exempel har hänt något jobbigt som jag inte vill dela med mig av till ­hela världen så skriver jag ner det i dagboken för att bli av med det. I bloggen skriver jag mer saker som jag vill att andra ska läsa.

Kompisen Soma Aref, 14, har inte någon blogg. Hon tycker att det räcker med att skriva dagbok.

– Att skriva dagbok är ett bra sätt att släppa ut vad jag tänker om ­saker och ting. Det kan vara både positiva och negativa känslor.

Hon har inget hänglås på sin dagbok, men är noggrann med att gömma den så att ingen annan än hon själv kan läsa.

– Min dagbok är jättepersonlig. Om någon läste i den utan min tillåtelse skulle jag bli jättesur. En gång lät jag en kompis läsa några kapitel som jag hade valt ut, men förutom det är det bara jag själv som får läsa.

”På nätet berättas en offentlig sanning”

Förr skrev vi våra privata tankar i en hemlig dagbok med hänglås. I dag lägger vi ut våra liv på ­nätet så att hela världen kan läsa. Men det är skillnad på bloggande och dagboksskrivande.

– I den nya dagboken skapar man sitt jag framför andra, säger Lisbeth Larsson, professor i litteraturvetenskap.

Lisbeth Larsson

Så länge människan har kunnat skriva har det alltid funnits de som för dagbok. I en klassisk dagbok skriver man ner sina privata tankar. Boken förvaras ofta på ett hemligt ställe och är endast ämnad att läsas av dig själv, eller möjligtvis dina efterföljande.

– Den gamla dagboken var inåtvänd och hemlig. Det var ens egen hemliga sanning som man berättade för sig själv, säger Lisbeth Larsson, professor på Göteborgs universitet.

Men det som förr var strikt privat och avsett för en enda läsare – du själv – har nu blivit något allt mer ­offentligt. I dag väljer allt fler att ­dela med sig av sina tankar och erfarenheter på nätet i form av statusuppdateringar, bilddagböcker och blogginlägg. Från att ha skrivit bara för oss själva skriver vi nu om våra dagliga händelser för många tusen, kanske miljoner, läsare.

– Det vi gör på nätet i dag är att berätta en offentlig sanning för andra, den texten har en helt annan betydelse, säger Lisbeth Larsson.

Om dagboksskrivandet i dag är på väg att konkurreras ut av bloggande och sociala medier är enligt henne för tidigt att svara på, men att det som skrivs på nätet är annorlunda än det som skrivs i den privata dagboken råder det ingen tvekan om.

– Den nya dagboken är performativ, man iscensätter ett jag inför offentligheten och skapar sitt jag framför ­andra. Det är en väldig skillnad mot att vända sig inåt, som man gör i det traditionella dagboksskrivandet.

Den klassiska dagboken

Den klassiska dagboken skrivs vanligtvis för att ­läsas av dig själv och/eller dina efterlevande. Den inåtvända dagboken där man talar med sig själv växte fram under 1800-talet. Då rekommenderades unga flickor att skriva dagbok för att disciplinera sig själva. Dagboken betraktades på den tiden som en själens spegel och de unga flickorna uppmanades att skriva om sina drömmar och önskningar. Men redan långt innan dess fördes dagbok av andra orsaker. Under bondesamhället gjordes ofta daganteckningar om väder och skörd samt anteckningar om vilka som föddes och dog i familjen.

 Källa: Lisbeth Larsson, professor i litteraturvetenskap.

Den moderna dagboken

Begreppet nätdagbok myntades på 1990-talet. Fenomenet att dela med sig av sina privata tankar och erfarenheter på nätet blev allt mer populärt och 2009 startades cirka 190 000 bloggar i världen varje dag. Under 2000-talet blev det lättare att förmedla sina dagliga tankar i och med framväxten av mikrobloggar som till exempel Twitter och Facebooks statusrad. Många bloggare har numera även såkallade vloggar, videodagböcker, där de postar videos i stället för text. 2010 lanserades även Instagram, en form av bilddagbok där miljontals människor världen över varje dag postar bilder som berättar om deras dagliga liv.

Källa: Technorati m. fl.

Kända dagboksskrivare, vloggare och bloggare

Dagboksskrivare

Märta Helena Reenstierna, även känd som Årstafrun: Svensk herrgårdsfru som skrev dagbok om societetslivet ­under 1700-talets slut och 1800-talets början. Ett urval har blivit utgivna under namnet Årstadag­boken.

Virginia Woolf

Carl von Linné: Botaniker som levde under 1700-talet. I sin dagbok beskrev han de växter han såg och de människor han mötte under sina resor.

Virginia Woolf: Författare som skrev dagbok under första hälften av 1900-talet. Hennes anteckningar, som nu blivit utgivna, handlar om hennes författarskap och hennes vänner.

Anne Frank: Judisk flicka som skrev dagbok under andra världskriget. Hon och hennes familj hade då gått under jorden på grund av nazisternas förföljelse. Dagboken är en av

Lars Norén

de mest lästa böckerna i världen.

Lars Norén: Dramatiker och regissör som har gett ut sina dagböcker från början av 2000-talet. Hans dagboksanteckningar innehåller bland annat kritik mot svenska kulturpersonligheter.

Bloggare

Isabella Löwengrip

Isabella Löwengrip: Startade bloggen Blondinbella vid 14 års ålder och är i dag en av Sveriges mest kända bloggare. 

Clara Lidström: Driver bloggen Underbara Clara där hon skriver om sitt liv som småbarnsförälder på en gård på Västerbottens landsbygd.

Sandra Beijer: Feministisk bloggare som postar bilder och texter på sin blogg Niotillfem.

Vloggare

Sandra Beijer

Keela: Personlig tränare som vloggar och bloggar om sin vardag. 

Joakim Kvist: Driver vloggen Heja internet, där han ibland har postat inlägg där han läser högt ur sin dagbok.

Simon Lussetti: Lägger upp klipp om sin vardag, om städning, djur och morgontrötthet.