Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

107 421 stunder av skräck – eller lycka

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-10

Dagen då ett barn föds är speciell för många föräldrar. Men långt ifrån alla ser fram emot förlossningen. För en del kvinnor blir det en skräckupplevelse de gärna hade varit utan.

Kvinnor upplever förlossningar mycket olika. För vissa är det en riktig skräckupplevelse.

Förra året föddes 107 421 barn i Sverige. Det är lika många stunder av både skräck och lycka. För medan vissa föräldrar minns förlossningen som något av det bästa i deras liv, får andra skräckminnen för livet av erfarenheten.

Ungefär 48 000 mammor födde för första gången förra året, och många av dem var särskilt nervösa. Det vet Berit Westerlund, barnmorska på Huddinge sjukhus, som i barnmorskegruppen Anima ger stöd till mödrar med förlossningsskräck.

– Vi träffar mammor som är rädda av många olika anledningar, det finns lika många skäl att vara rädd som det finns kvinnor, säger hon.

Talar mer öppet om rädslan

Ungefär 300 kvinnor med förlossningsrädsla får varje år hjälp av Anima, det är ungefär tio procent av dem som kommer till Huddinge för att föda. Berit Westerlund tror att kvinnor alltid varit nervösa för förlossningen, men menar att man idag kan tala mer öppet om det. Och nu ser hon dessutom en långsam ökning av kvinnor som söker hjälp.

– Det hjälper att prata om det här. Fantisera inte på kammaren, för då blir det alltid värre än i verkligheten. Lyssna inte till kompisarnas historier utan prata med oss som kan det här och som kan ge rätt information.

Alla känslor måste respekteras

Orsakerna till att förlossningen kan upplevas som obehaglig är många. Ibland beror det på okunskap eller dåliga erfarenheter av sjukvård.

– Det kan också vara att man inte litar på sin egen förmåga. Bristande kommunikation leder ofta till dåliga upplevelser, att man inte förstår varför obehagliga saker görs, säger Berit Westerlund.

Som exempel nämner hon en kvinna som trodde att doktorn gjorde ett cancerprov på henne direkt efter födseln, något hon tyckte var onödigt och respektlöst. Men några år senare fick hon veta att det var en odling för att man skulle se vilken antibiotika som behövde sättas in.

– Är man deppig eller arg ska man komma tillbaka och få en förklaring. Det kan kännas okej under många år, men när man blir med barn en andra gång kommer alla tankar och känslor upp igen.

Berit Westerlund menar att alla kvinnors känslor inför förlossningen måste respekteras. Men hon understryker också att det går att må bättre när man föder sitt barn.

Följ ämnen i artikeln