Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Många män vågar inte anmäla sexuella trakasserier

Publicerad 2011-08-01

Män som är utsatta för sexuella trakasserier på arbetsplatsen anmäler inte i lika stor utsträckning som kvinnor.

Sedan DO (Diskrimineringsombudsmannen) drog igång sin verksamhet i januari 2009 har de totalt fått in 56 anmälningar om sexuella trakasserier i arbetslivet.

6 av dem var från män.

Magnus Jacobson, pressansvarig på DO.

Magnus Jacobson är pressansvarig på DO och hjälper oss att reda ut begreppen.

Hur vanligt är det att män känner sig sexuellt utsatta på sitt arbete?

– I en undersökning från SCB och Arbetsmiljöverket uppger en dryg procent av männen att de utsatts för sexuella trakasserier av en kollega eller chef under det senaste året. Det motsvarar 25 000 män om man ser till arbetslivet i stort.

Varför är det så få män som anmäler?

– Vi får inte särskilt många anmälningar om sexuella trakasserier över huvud taget, varken från kvinnor eller män. Men jag tror det många gånger kan vara "skämmigt" för en man att göra anmälan.

Vad kan man vänta sig av DO om man anmäler?

– Det beror på vad anmälan handlar om. När man blivit sexuellt trakasserad av en kollega måste arbetsgivaren utreda vad som hänt och se till att det inte upprepas. Om arbetsgivaren inte har gjort det kan vi hjälpa anmälaren att få upprättelse antingen genom en förlikning eller genom att stämma arbetsgivaren i domstol, som kan döma ut skadestånd. Om det är arbetsgivaren som sextrakasserat en anställd kan arbetsgivaren bli dömd för könsdiskriminering. Om man är med i facket är det i första hand dit man ska vända sig.

Fotnot: Diskrimineringsombudsmannen (DO) arbetar mot diskriminering som har samband med kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.