Riksdagen säger nej till insemination för ensamstående kvinnor

Publicerad 2011-04-06

Singelkvinnor tvingas inseminera sig utomlands – trots att en riksdagsmajoritet vill att de ska få göra det i Sverige

Hetero-, bi-, och homosexuella kvinnor har i dag rätt till assisterad befruktning genom insemination. Men bara om de är sambo eller gifta.

Trots att en riksdagsmajoritet vill att även ensamstående kvinnor ska få den här rätten – viker de sig i dag för regeringen och röstar nej.

– Det är en olycklig situation, säger Kenneth Johansson (c) ordförande socialutskottet.

I dag röstar riksdagen ner flera motioner om att tillåta ensamstående kvinnor att skaffa barn genom insemination, trots att de flesta ledamöter vill tillåta detta. Riksdagsmajoriteten har valt att vika sig för regeringen – som inte har kunnat enats i frågan, då både sd och kd är emot.

Insemination är redan tillåten för hetero-, bi- och homosexuella kvinnor som vill ha hjälp med assisterad befruktning. Men bara om de är sambo eller gifta.

Singelkvinnor tvingas söka den här hjälpen utomlands – man vet att svenska kvinnor sedan många år tillbaka har inseminerats på privata kliniker i till exempel Danmark.

Ordförande för socialutskottet beklagar

Kenneth Johansson (c), ordförande socialutskottet, beklagar detta:

– Det är en olycklig situation. Jag vet att kvinnor åker och inseminerar sig utomlands. Både jag och de kvinnor som drabbas av detta måste öka trycket för att en få igenom en förändring.

Varför är det viktigt att ensamstående kvinnor ska få insemineras i Sverige?

– Ett viktigt perspektiv är att barn som kommer till genom insemination utomlands inte har rätt enligt lagen att få veta sitt biologiska ursprung. Det har man i Sverige.

Kd säger nej

Birgitta Ohlsson (fp) är en av många dem som har drivit frågan om att insemination för ensamstående kvinnor ska tillåtas.

– Vi kan inte finna att det finns några bärande skäl för att fortsätta att neka ensamstående kvinnor att bli gravida och föda barn efter insemination, skriver hon i en motion för insemination.

Cathrine Pålsson, kd:s ledamot i socialutskottet, tycker annorlunda:

– Ett barn, oavsett hur det har tillkommit, behöver en mamma och en pappa. Det har varit principen i Sverige under alla år. Ingen vuxen har rätt till barn, men barn har rätt till två föräldrar, säger hon till SvD.

Många kvinnor kan inte vänta

Kenneth Johansson (c), ordförande socialutskottet, säger nu att målet med det nuvarande arbetet är att komma fram till en lag som tillåter insemination för ensamstående kvinnor i framtiden.

– Jag jobbar själv hårt för att vi ska få ihop en enhet mellan regeringspartierna i den här frågan.

Hur lång tid kan det ta?

– Det är omöjligt att svara på.

Matti Ridenfeldt, var i övre 30-årsåldern när hon insåg att hon ville ha barn trots att hon inte hade en partner. Efter flera försök med insemination och provrörsbefruktning på klinik i Danmark – och över 100 000 kronor i kostnader – blev hon till slut gravid. Hennes dotter föddes för snart tio månader sedan.

– Jag hade inte kunnat vänta, jag fyller 40 år i november, säger Matti till Nyhetskanalen.

Birgitta Ohlsson (fp) menar att verkligheten har sprungit förbi lagstiftningen för länge sedan.

– Fantastiska mammor har fått sina djupt älskade och efterlängtade barn genom att åka till Danmark för att få insemination. Vi folkpartister vill tillåta insemination för ensamstående kvinnor också i Sverige. Regeringen har tyvärr inte kommit överens ännu.

Följ ämnen i artikeln