Irene stöttar de ensamma mammorna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-25

Har gjort insatser som mamma, kontaktmamma och stödfamilj: ”Samhället lever på kvinnors välvilja”

– Samhället lever på kvinnors välvilja. Man vet att kvinnor oftast försöker ta hand om det hela till slut, säger Irene Kölhed som gjort mycket för ensamstående mammor.

Tid, pengar och en skuldra att gråta ut mot – Irene har alltid stöttat ensamstående mammor.

Hon har hjälpt sina döttrar, haft fosterbarn och ställt upp som stödfamilj.

– Jag tror det är väldigt vanligt bland mor- och farmödrar, säger hon.

Irene Kölhed tycker inte det är något märkvärdigt hon gjort. Men hennes två döttrar tipsade om sin mamma när Wendela efterlyste personer som underlättar för ensamstående föräldrar. Irene Kölhed har nämligen varit både stödperson och kontaktfamilj. I förbigående nämner hon personer hon hjälpt. Där var en ung tonårstjej som fick husrum under en tuff period. Och en kvinnlig lastbilschaufför som hade svårt att hinna med både jobbet och barnen. Irene Kölhed hjälpte då till att skaffa barnomsorg.

– Hon fick stöttning, någon att prata med och hjälp med det byråkratiska. Jag försökte hjälpa så gott det gick, säger hon.

Kvinnan blev dessutom misshandlad av sin man, och Irene skaffade fram en advokat.

Var kontaktfamilj

Under en period var Irene Kölhed också kontaktfamilj till två små barn. Jobbigast var att socialen inspekterade hemmet. Irene satte upp nyfållade gardiner så att det skulle se propert ut. Hon tackade ja för att det kändes rätt att hjälpa, men såg också fram emot att möta barnen.

– Det var väldigt kreativa ungar. Flickan ville alltid baka, minns hon.

Pengarna räcker inte

Förutom att hjälpa andra har Irene Kölhed också stöttat sina döttrar, som båda blev ensamstående under en period. Hon har hämtat på fritids, varit barnvakt nätter då döttrarna jobbade, följt med på föräldraskapskurser och gett matbidrag.

– Den ekonomiska biten rullar inte. Ju större barnen blir, desto svårare blir det för tjejerna. Pengarna räcker inte, även om de har ett ekonomiskt sinne, säger Irene Kölhed.

Hon var själv aldrig ensamstående, men tog hand om fyra barn medan maken arbetade. Numera arbetar hon som vårdare. Lönen är inte stor, ändå ger hon sina döttrar pengar när det krisar.

"De kämpar hårt"

När folk tycker att ensamstående klagar blir Irene Kölhed irriterad. Hon menar att barnen sätts till världen av två personer. Och kvinnorna hon mött som av olika anledningar tvingas ta ansvaret själva kämpar hårt för att få vardagen att gå runt.

– Samhället lever på kvinnors välvilja. Man vet att kvinnor oftast försöker ta hand om det hela till slut, säger hon.

Irene Kölhed vill vara med och verka för ett solidariskt samhälle.

– Jag tror det är väldigt vanligt bland mormödrar, farmödrar och vänner att man ställer upp. På så sätt klarar de ensamma kvinnorna sig. Tyvärr kanske problemen inte kommer fram i offentligheten då, säger hon.

Snart delar vi ut Årets Wendela

Den 8 mars ska Aftonbladet för första gången dela ut priset Årets Wendela.

I år kommer priset att gå till någon som jobbar för att göra livet bättre för alla ensamma mammor.

I år väntas 27 procent av alla barn till ensamma mammor leva i fattigdom. Det är en fördubbling på bara tre år.

Hur får dessa kvinnor sina liv att gå ihop? Går det alls? Och vad kan samhället göra för att göra deras liv lite lättare?

Det här kommer vi på Wendela att skriva om i en artikelserie.

Som avslutning på artikelserien kommer vi att för första gången dela ut Årets Wendela. I år kommer att priset gå till en någon som arbetar för att förbättra villkoren för just de ensamma mammorna.

Prissumman är 15 000 kronor och ett specialtillverkat diplom.

Vem som blir Årets Wendela kommer sen att avgöras av en jury.