Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Rosa gänget tar lagen i egna händer

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-03

De har stormat elbolaget stormat polisstationen rövat tillbaka stulen säd

Rosa motstånd En grupp medlemmar i Gulabi gang på väg till ett möte, ledda av Sampat Devi Pal, t h. De allra flesta kvinnor i Gulabi gang bor hus byggda av lera, utan el eller rinnande vatten. De överlever på mindre en än dollar om dagen.

De klädda i chockrosa, men det är inget sött över kvinnorna i indiska Gulabi Gang – Rosa gänget. Utrustade med käppar sprider de skräck bland myndighetspersoner och våldtäktsmän.

– Det enda språk de förstår är maktens, säger ledaren Sampat Devi Pal.

De senaste åren har vi sett allt fler exempel på det nya moderna Indien med en växande medelklass, smarta IT-företag och effektiv hälsovård.

Men på vissa platser har utvecklingen stått stilla.

Landskapet Bundelkhand i norra Indien är fortfarande lika torrt, korrupt och ojämlikt som det var för några decennier sedan. Här lever kastsystemet kvar i högsta grad, bara 20 procent av kvinnorna kan skriva sitt namn och det är en av få platser i Indien där folk fortfarande dör av svält.

Slåss mot förtryck

Här har en grupp kvinnor beslutat sig för att ta saken i egna händer och kämpa mot korruption, hustrumisshandel och våldtäkter. De kallar sig Gulabi Gang, Rosa gänget, och iförda rosa saris och beväpnade med käppar, lahtis, slåss de mot förtryck.

De drar ut hustrumisshandlare på gatan och slår dem inför grannarna tills de lovar bättring.

De tvingar polisen att ta emot våldtäktsanmälningar och har både fixat matleveranser och el till traktens fattiga.

Många fruktar dem, hos andra är Gulabi Gang hjältinnor.

Män också välkomna

Organisationen som grundades för drygt två år sen har 500 medlemmar och det talas om 10000 anhängare. Även män är välkomna att ingå i Rosa gänget, där ett medlemskap innebär att man kallas till möten, deltar i aktioner och lär sig slåss.

– Vi är inte ett gäng i negativ bemärkelse utan vi är ett team som kämpar för rättvisa, säger den 47-åriga ledaren Sampat Devi till Daily Mail. Vi bär rosa för att det betyder livets färg.

Klassiskt kvinnoöde

Sampat Devi Pals eget liv är ett klassiskt kvinnoöde i Bundelkhand. Hon växte upp i en fattig familj och tvingades arbeta medan bröderna fick gå i skolan. Till slut lyckades hon tjata sig till grundutbildning, men giftes bort redan vid tolv års ålder med en 20-åring som hon aldrig hade träffat. Något år senare blev hon mor för första gången. Efter att ha fött två döttrar ville Sampat Devi sterilisera sig, men svärföräldrarna gick inte med på det eftersom hon ännu inte fött en son. Det blev fyra förlossningar till innan den efterlängtade sonen kom. Han är i dag vuxen och håller på att ta en kandidatexamen i jordbruksvetenskap. Även en dotter har kandidatexamen.

Sampat Devi menar att utbildning och arbete är nyckeln till ett jämlikt samhälle.

– Därför startade jag en skola i byn och började undervisa barnen, säger hon till tidningen The Guardian. Jag anställer även arbetslösa ungdomar för att undervisa barnen.

Utredningar pågår

Drömmen är att grunda fler skolor så att flickor får samma chans som pojkar till utbildning. Visionen är också att bilda små hantverksindustrier i byarna för att minska arbetslösheten.

– Vi har lyckats stoppa våldtäkter och fått iväg flickor till skolan, säger hon till Daily Mail. Vi försöker lära flickor och kvinnor sina rättigheter.

Trots framgångarna är Gulabi Gangs framtid oklar. De pågår flera brottsutredningar mot gruppen. Man stormar inte polisstationen ostraffat. Sampat Devi är dock varken rädd eller ångerfull.

– Polisen och ämbetsmännen är korrupta och motarbetar fattiga, säger hon till Daily Mail. Ibland måste man ta lagen i egna händer.