Svenskarna är för fina för Svensson

Uppdaterad 2015-01-21 | Publicerad 2014-04-29

Tusentals väljer att byta namn varje år: Många vill profilera sig

När Dennis och Lisa gifte sig ville ingen av dem ta varandras efternamn. ”Vi skämtade om att vi borde kalla oss Rikemanson och när vi gifte oss i somras så tog vi det. Men vi är båda arbetarklassbarn”, säger Lisa.

Falkvinge, Wintersken och Herrehamn.

Svenskarna har blivit för fina för Svensson-namn.

Aldrig förr har så många bytt efternamn som nu - och snart blir det ännu enklare.

Förra året fick Patent- och registreringsverket (PRV) in cirka 8 300 ansökningar om namnbyte, året innan 7 900.

- Det är större tryck i dag än för tio år sedan. Då bytte ungefär hälften så många, säger Runo Svärd, handläggare på PRV.

Fyra generationer

Att ta namn med adlig börd är extra populärt bland svenskarna. Vanligt är att den som vill byta söker upp gamla släktnamn. Dag, Natt, Winblad och von Walter finns på topp­listan över tagna släktnamn under 2013.

Förut fick du ta ett namn om det hade burits av en släkting i rakt ”uppstigande” led högst 80 år tillbaka i tiden. Nu är det upp till fyra generationer som gäller. Det är också tillåtet för vem som helst att anta ett namn som bärs av 2 000 personer eller fler.

”De hyllar oss”

Vanligast är ändå de nya, påhittade namnen: Lahander, Lastname, Wintersken, Herrehamn och Vernervinge har alla godkänts av PRV.

– Många vill profilera sig. Att ha ett ovanligt namn gör det lättare. Man kanske tycker att man har tråkiga son-namn. Andra vill att det ska ha en lite mer adlig klang, som Whidensparr, säger Runo Svärd.

Ett av de mer unika är Rikemanson, med fem bärare i Lilla Edet norr om Göteborg. Det började som ett skämt för paret Lisa och Dennis Rikemanson.

– Varken jag eller min man ville ta varandras namn och vi såg hur många av våra vänner tog fina namn som Frost, Guld och Vinge. Vi skämtade om att vi borde kalla oss Rikemanson och när vi gifte oss i somras så tog vi det. Men vi är båda arbetarklassbarn, säger Lisa.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Våra vänner hyllar oss och säger ”ni gör helt rätt”. De tycker precis som vi att man inte ska ta livet så allvarligt.

Myshjärna inte ok

Men namn som bedöms väcka anstöt och obehag - eller som anses vara löjeväckande - stoppas av PRV. Ett exempel är Myshjärna. Förslaget Kylskåp godkändes inte heller.

– Jag antar att man bedömde det som vilseledande, säger Runo Svärd.