”Ibland finns inget rätt eller fel”

Uppdaterad 2019-06-17 | Publicerad 2009-02-23

Så säger barn- sjuksköterskan om de vanligaste barnmyterna

Barnsjuksköterskan Anki Thorberg försöker lotsa föräldrarna genom förvirringen.

– Ibland finns det inget rätt eller fel, säger hon.

Ofta har föräldrarna redan försökt att hitta svaret på nätet eller bland vännerna. Sedan hör de av sig: ”Nu vill vi veta vad som gäller!”. Det kan handla om allt från att använda napp till om man ska sova i samma säng.

Hur kan det vara så olika?

– Det beror på vad det gäller. Vissa saker kan man svara ja eller nej på. Andra gånger är svaret att de har ett val. Sedan gäller det att stödja dem i deras beslut, säger Anki Thorberg, verksamhetsansvarig på Stureby BVC i Stockholm.

Tradition och tolkningar kan variera

För om det inte finns några vetenskapliga bevis kan hon som yrkesmänniska inte slå fast någon sanning. Då blir i stället fältet fritt för tradition och tolkningar som kan variera från ett BVC till ett annat.

Det är också en fin balansgång beroende på vem som frågar. En förälder kanske uppskattar raka besked om hur man exempelvis styr upp rutiner, medan en annan skulle känna sig kritiserad.

Jobbet på BVC innebär att Anki Thorberg själv befinner sig i en strid ström av information. Hon måste också försöka orientera sig i floden av ny forskning och rekommendationer.

– Även vi som jobbar med detta kan ha svårt att få besked, säger hon.

... och så här tycker Anki Thorberg om några vanliga påståenden:

”Det är bra om barnet inte ammar jämt så att tarmarna får vila”

– Första tiden är det barnet som styr hur ofta och länge det vill amma. Men vid 4-6 månaders ålder är det bra om man kan hjälpa till att hitta en rytm som en förberedelse inför smakportionerna, så att det lär sig skillnaden mellan att vara hungrig och mätt. Då kan många barn börja klara sig utan mat på natten även om behovet kan återkomma i vissa perioder.

”Barnet tar sig den sömn det behöver”

– Inte alltid. De som är känsliga för stimulans runt omkring och kommer upp i varv när de egentligen behöver sova kan behöva hjälp att komma till ro och få den sömn de behöver. Vid 4-6 månaders ålder kan man försiktigt börja hjälpa barnets dygnsrytm på traven så att det sover mer på nätterna än på dagarna.

”Man ska stanna hemma när man är förkyld”

– Det beror på hur barnet mår. Är det bara lätt febrigt och mår hyfsat kan det halvsitta i vagnen och vila. Högläget gör det lättare att andas. Men det är inte farligt att till exempel gå en vända till apoteket även med ett barn som har hög feber.

”Gör som mammorna i Afrika, bär barnet så ofta du kan!”

– Det finns inget rätt eller fel. Jag tycker att barn mår bra av att ligga på en filt på golvet och försöka själva, både motoriskt och mentalt. Svenska barn ligger dessutom så mycket på rygg att det är bra att få sträcka ut muskler och leder i exempelvis höfterna.

”Minifom, droppar mot kolik, hjälper inte alls”

– För vissa hjälper det, det är fifty fifty. Om det sedan beror på placeboeffekten eller att föräldrarna bara lugnas av att faktiskt göra något åt problemet spelar ingen roll så länge det hjälper.

Här får du veta mer

1177 är en sajt som drivs av alla landsting gemensamt och som har en stor avdelning för barn och föräldrar. Läs om allt från förkylning till vattkoppor. Dessutom finns det tecknade filmer som förbereder barnet inför läkarbesöket. Man kan också ställa frågor till experterna.

Se till exempel ”Barnets första månader” och ”Barn och sömn”.

www.1177.se

Sjukvårdsrådgivningen på telefon

Nästan alla landsting och regioner i Sverige har i dag en sjukvårdsrådgivning som du kan nå via telefon. Många nås dygnet runt via det nationella kortnumret 1177.

BVC

På barnavårdscentralen, BVC, kan man få råd om barnets utveckling, sjukdomar och andra praktiska frågor. Här får man också råd och stöd i föräldrarollen – det går bra att fråga om det mesta, från oro kring barnets hälsa till hur man kan förhålla sig till olika vardagsproblem. Här sker också vaccinationerna.

Åsa Erlandson

Följ ämnen i artikeln