Allt fler tjejer blir alkoholberoende

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-04-04

”De flesta som kommer har testat allt”

Tjejer dricker mer Allt fler unga kvinnor dricker för mycket. En av dem var Carolina, 25, som till sist sökte hjälp för sitt missbruk. Nu deltar hon i möten med Anonyma Alkoholister och går hos alkholrådgivningen i sin hemstad.

Allt fler unga kvinnor dricker så mycket att de fastnar i ett alkoholberoende. Allt fler söker också hjälp för alkoholrelaterade sjukdomar, visar en rapport från Stockholms läns landsting.

– Unga kvinnor bär på mer trauma, säger Ing-Mari Welin, terapeut på Maria Beroendecentrum.

Ing-Mari Welin är alkohol- och drogterapeut på Maria Beroendecentrum i Stockholm, och leder projektet ”Unga vuxna” som arbetar med tjejer och killar i åldrarna 18–25. Hon säger att det senaste året har inneburit en markant ökning av antalet unga kvinnor som söker hjälp.

– Vi har kunnat sätta ihop hela behandlingsgrupper med nästan bara tjejer, det är jättestor skillnad mot tidigare. Det är tjejer som är runt 21–22 år som i allra störst utsträckning söker hjälp, säger hon.

Tjejer mer utsatta

Orsakerna till varför de söker hjälp varierar. För vissa handlar det om vanligt festande som gått för långt, för andra om tyngre typer av blandmissbruk. Vad ökningen beror på har Ing-Mari Welin inget konkret svar på, men hon tror att tjejer söker hjälp tidigare för att de, som hon säger, ofta bär på mer trauma.

– Det kan handla om panikångestattacker, eller att de kanske blivit utnyttjade när de varit påverkade, eller andra typer av konsekvenser av drickandet. Många av tjejerna som kommer hit lider av depressesioner eller ätstörningar, säger Ing-Mari Welin.

Överlag tycker Ing-Mari Welin att tjejer är mer utsatta än killar, och hon tror att det kan vara ett skäl till att de dricker allt mer. Hon säger att det blivit mer okej för tjejer att supa sig fulla.

– Attityden är helt annorlunda idag. Man ska festa hela tiden, man dricker större mängder och tjejer dricker lika mycket som killar. Tidigare drack inte tjejer på det här sättet, säger hon.

Blandmissbruk vanligt

Tjejerna som söker sig till Maria Beroendecentrum har ofta alkoholen som sitt huvudberoende, men blandmissbruk med andra typer av droger är också vanligt.

– De flesta som kommer hit har testat i princip allt. Cannabis, amfetamin, extasy och kokain är vanliga droger att ha provat på, bland dem som från början ”bara” missbrukat alkohol, säger Ing-Mari Welin.

När tjejerna söker hjälp ska de enligt klinikens målsättning få hjälp inom ett par dagar, helst samma dag de söker. Tre bedömningssamtal och ett läkarbesök är standard i ett inlednade skede, sedan fortsätter behandlingen utifrån den sökandes individuella förutsättningar och behov.

Det är viktigt, säger Ing-Mari Welin, att göra sig själv uppmärksam på hur mycket man dricker. Att känna efter om man skulle kunna dra ner, titta på sina vänner och hur de hanterar alkohol och droger, fundera över hur mycket pengar man lägger på drickandet och på hur ofta man är ute, kan leda till att man upptäcker ett problem. Och man behöver inte ha utvecklat ett beroende för att söka hjälp, säger hon.

– Det absolut viktigaste är få bort alla tabun som omger det här problemet, och att få fler att söka hjälp. Vi vill hjälpa de här unga kvinnorna på rätt väg, och det blir lättare ju tidigare de söker hjälp, säger Ing-Mari Welin.

Läs mer:

Fler artiklar: