Kvinnlig onani - det sista tabut?
Publicerad 2013-07-30
Nu tar tjejerna mer plats i sängen - men vågar inte ta sin njutning i egna händer
De flesta gör det gladeligen. En del vill men vet inte hur. Och några gör det och skäms. Kvinnlig onani är fortfarande inget som tas upp på tjejmiddagarna.
- Det handlar om hela sättet vi ser på sex och kvinnokroppen, säger erotikpedagogen Ylva Franzén.
Över hälften av de svenska kvinnorna har onanerat den senaste månaden, visar Aftonbladet/United Minds stora sexundersökning. Det är en ökning med 40 procent jämfört med 1996.
Samtidigt ligger kvinnors onani fortfarande långt efter männens. Och i frågespalter och på forum ställer kvinnor de frågor de inte vågar ställa till någon annan.
I andra hand
Signaturen Varför skriver till Aftonbladet och undrar:
Hur gör jag för att tycka det är ok att onanera? Hur gör jag för att kunna njuta? Hur gör jag för att tycka om mig själv? Är 40, gift och har barn.
Hon är inte ensam, menar Ylva Franzén, erotikpedagog och författare till boken ”Orgasmera mera”.
- På ett vis finns en samhällelig acceptans för att det är skönt. Samtidigt stänger man dörren om sig och talar aldrig om det. Det finns en kluvenhet där. Det är fortfarande så att små flickor blir tillsagda på ett annat sätt än små pojkar när de sitter och pillar. Tonårsgrabbar kan till och med göra det i grupp som ett uttryck för sin starka sexualitet. Det är otänkbart för flickor.
Ylva Franzén säger själv aldrig onani, ordet är för laddat.
- Jag tycker att det låter bättre med solosex.
Det har hänt mycket de senaste 20-25 åren, menar hon. Kvinnor tar plats i sängen på ett annat sätt och sätter sin egen njutning i centrum.
- Men fortfarande är kvinnor duktiga på att få männen att njuta och sätter sig själva i andra hand. Många som går mina orgasmkurser ser som mål att kunna få orgasm med en man, inte att kunna få det över huvud taget.
Börjar i fel ände
Signaturen Louise skriver: Jag och min pojkvän har försökt få mig att få orgasm i 1,5 år men vi har inte lyckats. Har du några råd till oss om hur vi ska göra för att lyckas? Vad kan jag göra och vad kan han göra?
Hon börjar i fel ände, menar Ylva Franzén:
- Det är svårare att utforska tillsammans med en man. Man måste lära känna sin egen kropp. En del säger ”jag känner ingenting, det är inte skönt”. De har aldrig övat sig på att notera vad som händer i kroppen. När du fått orgasm med dig själv kan du instruera din man.
Kvinnor som redan får orgasm kan fortsätta utforska olika sätt att komma och inte fastna i gamla hjulspår.
- När du kan få orgasm på olika sätt själv blir det lättare att utveckla sexlivet med din partner. Solosex är också en fantastisk meditation, en stund då du får utesluta verkligheten och blicka inåt.
Frågan: Varför kan vi inte prata om det?
Katerina Janouch, relationsexpert:
– Därför att normen är att kvinnans sexualitet utgår från en partner, hon ska vara tänd tillsammans med någon, helst en man. Det sitter djupt rotat att det är skamligt att vara en hungrig kvinna som måste tillfredsställa sig själv. En man betraktas däremot som ett sexuellt väsen, hans kåthet är en del av honom.
Pratar du om det?
– Ja, absolut. Jag har alltid haft en öppen syn på det och aldrig tyckt att det är genant. Men jag har väninnor som aldrig vill prata om sådana frågor.
Babben Larsson, komiker:
– Nja, men det är ju inte så konstigt, det har ju varit skambelagt så länge. Men jag tror att det håller på att ändras. Jag tror också att serier som ”Girls” kan ha hjälpt till att lyfta debatten.
Pratar du om det?
– Nej, det gör jag faktiskt inte. Jag kan inte erinra mig om att det har varit något samtalsämne.
Gudrun Schyman, talesperson (FI):
– Jag tror att det har att göra med gamla föreställningar om att kvinnors sexualitet inte finns. Vi förväntas inte sätta egen njutning i förgrunden. Samtidigt vet vi ju att lusten finns där men att tala om den bryter mot de normer som finns kvar.
Pratar du om det?
– Det är inget jag går och pratar om med vem som helst. Men med nära vänner kan jag prata även om det.
Simona Ahrnstedt, romanceförfattare:
– Jag tror delvis att det är en generationsfråga. Kvinnor har inte den traditionen att prata om onani från ungdomen. Vissa saker med kroppen har inte ansetts vara ”fint”, som att fisa eller onanera. Med det sagt tycker jag att det är på väg att luckras upp. I min generation är många kvinnor så trygga att de kan prata om det.
Pratar du om det?
– Ja. Det behövs bara att en person börjar prata om det på allvar. Det gäller att inte hamna i fnissfällan.