Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Förlossningsutbildning utan effekt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-27

Psykoprofylaxkurser ger inte fler naturliga förlossningar.

Kejsarsnitt och ryggbedövning är precis lika vanligt bland de kvinnor som har lärt sig avslappning och andningsteknik inför förlossningen, enligt en ny studie från Karolinska Institutet.

Syftet med föräldrakurser i andning, avslappning och mental träning är att ge fler så kallade naturliga förlossningar. Men en ny studie från Karolinska Institutet, publicerad i British Journal of Obstetrics and Gynaecology, visar att kurserna inte har någon effekt. Intresset från brittiska medier efter publiceringen har varit stort, enligt forskaren Malin Bergström vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa.

– Jag är lite chockad, men jag tror det beror på att man har trott på de här teknikerna och använt dem i 50 år. Det är som om det sunda förnuftet säger att psykoprofylax är bra, fast man inte har studerat effekterna, säger hon till TT.

Skillnaderna uteblev

1 087 svenska förstföderskor och 1 064 av deras partner deltog i studien. Den ena föräldragruppen fick gå en standardutbildning om förlossning och föräldraskap. Den andra gruppen fick gå en psykoprofylaxkurs och lära sig övningar att använda vid en naturlig förlossning.

– Vi hade förväntat oss någon typ av skillnad mellan de här grupperna, och med tanke på den ökade medikaliseringen vid förlossningar och stigande kejsarsnittsfrekvenser vore det ju jättebra om det fanns en effektiv moteld, säger Malin Bergström.

Men skillnaderna uteblev. Andelen som använde ryggbedövning var 52 procent i båda grupperna och andelen kejsarsnitt skilde endast någon procent, 20 procent bland de psykoprofylaxutbildade och 21,5 procent bland de övriga.

Hög uppslutning till kurser

Att bli förälder innebar dessutom lika mycket stress för båda grupperna, trots att de som gick standardutbildningen fick undervisning i föräldraskap.

– Det verkar som om de här kurserna inte är så effektiva. Eller också så är båda utbildningarna lika effektiva, säger Malin Bergström.

Uppslutningen till föräldrautbildningar är hög i Sverige - 93 procent av kvinnorna och 84 procent av männen deltar.

– Därför ansåg vi inte att det vore etiskt försvarbart att genomföra en studie där vi lottar fram en jämförelsegrupp som inte skulle gå någon utbildning alls, säger Malin Bergström.

TT

Följ ämnen i artikeln