”Det är inte slut vid 55”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-14

Monica Gunne: Vi vill vara mer än bara mormor

Med boken ”Sex, ­systerskap och några män senare” vill Susanne Hobohm, Amelia Adamo och Monica Gunne visa att så här kan livet vara som 55+, mycket roligare än vad det kan verka.

Hallå! Livet tar inte slut för att du fyller 50. Eller 60.

Det vet Monica ­Gunne. Och hon vill få andra att ­förstå det.

Därför har hon skrivit ­boken ”Sex, systerskap och några män senare” med Amelia Adamo och Susanne Hobohm som bollplank.

Boken handlar om Agatha, Louise och Madeleine, alla runt 60 år, som vill mer med sitt äldre liv än att bara vara grå mormödrar.

– Vi vill väcka debatt med boken, säger Monica Gunne, kolumnist och tidigare chef på Aftonbladet. Vi vill öppna portarna för livet efter 55. I litteratur, film och reklam finns inte kvinnan som är 60-plus. Och om hon syns är hon en silverhårig kvinna utan underkropp, som tryggt tar hand om sina barnbarn.

Kvinnorna bakom boken är makthavare i mediebranschen. Tidskriftsdrottningen Amelia Adamo chefar för flera tidningar och pryder omslaget på egna magasinet ”M”. Susanne Hobohm är featurechef på Dagens Nyheter och har tidigare varit chefredaktör för GT.

Oense om sexet

Det går snabbt att finna likheter mellan bokens Agatha och verklighetens Amelia, likaså hos bokens Madeleine och författaren Monica.

– Den bygger mycket på våra erfarenheter, men vi har också skruvat mycket, tagit bort våra ex och barn. Louise är helt påhittad, säger Monica Gunne.

– Jag är inte särskilt nära karaktären Louise, berättar Susanne Hobohm. Jag är ganska tråkig, heterosexuell och hårt arbetande, Louise är mer en utlevelsekvinna. Men vi äter båda mycket godis och har för stora handväskor. Jag skulle önska att jag var lite mer som Louise!

Diskussioner har förstås uppstått under arbetet. Bland annat om hur mycket sex boken ska innehålla.

– Det har vi haft olika uppfattningar om, säger Monica Gunne.

– Utan att gå in på detaljer, tillägger Amelia Adamo. Men det är klart att man kan bli oense när det ligger så nära ens eget liv. Monicas frihet som författare blir stympad när två andra har åsikter.

Bokens karaktärer blir singlar samtidigt och Agatha beskrivs som den glada änkan.

– Jag tror inte på den lyckliga singeln, att människan är ämnad att vara ensam. Ens kropp och hud vill ha någon nära, säger Amelia Adamo.

– Men det är svårare att träffa någon när du är äldre och singel, fortsätter Monica Gunne. De män som är lika gamla vill ha yngre puddingar.

"Stavgång är nya sexet"

– Jag tycker inte att livet slutar bara för att du inte har en man, men det blir trevligare med en man, menar Susanne Hobohm. Hon lever inte med någon just nu, men har ”nära manliga vänner”.

– Det är lätt att hitta en man att stavgå med, men det blir inte så mycket mer. Det slutar så. Stavgång är det nya sexet, säger hon och skrattar.

De har känt varandra länge. Adamo och Gunne sedan mitten på 1970-talet.

Vad har ni lärt om varandra tack vare boken?

– Agatha är otroligt frimodig när det gäller sin sexualitet och jag är imponerad över hur hon tar för sig. Hon har ett uppiggande förhållningssätt, säger Monica Gunne.

Ni har ju känt varandra länge – visste ni inte allt?

– Vi har inte pratat om det, inte satt ord på det.

Kan ta ut svängarna

De som kan tänkas bli provocerade av boken är folk som lever utan sex, tror Gunne och Adamo håller med:

– Ja, folk i vår egen ålder som tänker ”kan man inte få åldras i fred?”, slippa tänka på sex och som tycker att det är färdiggökat. Eller så stör sig unga människor som tycker att man är patetisk.

Måste vi verkligen leva som att vi lever för evigt, hela livet?

– Den här tiden i livet är som ett forskningsföretag benämner den, den andra frihetstiden. Vi är den första generationen heltidsarbetande kvinnor. Vi har råd att skilja oss och vi har råd att flytta till Thailand om vi vill. Vi tar ut livet lite extra, för vi kan dö i morgon, säger Amelia Adamo.

Maja-Stina Fransson