Jämställt flirtande? - inte på krogen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-19

Ny avhandling visar att kvinnor väntas vara "lagom sexuella".

Kvinnor har blivit mer framåt i relationer. Men på krogen tycks tiden stå still när det kommer till jämställdhet.

– Det är fortfarande tydliga könsmönster där, säger den Umeå-baserade sociologen Hans Andersson, som skrivit en avhandling om ragg på krogen.

Tjejerna flirtar men det är killarna som måste gå fram. Hans Andersson har vid ett 50-tal tillfällen observerat och intervjuat personer på pubar och nattklubbar i Umeå. Och i avhandlingen ”Spelets regler” (Boréa förlag) visar han att skillnaderna på hur vi beter oss i utelivet fortfarande är stora.

– Det finns en allmän föreställning om att kvinnor tar för sig, men det är fortfarande så att männen väntas ta det första steget. En del kvinnor har ifrågasatt mina fynd och sagt att de känner tjejer som tar för sig, men det är mer ett önsketänkande. Egentligen har inte så mycket hänt, säger han.

Lagom tillmötesgående

Kvinnorna på krogen säger ofta att de går ut för att dansa och ha kul. Männen däremot vill supa och ragga. Men riktigt så enkelt är det egentligen inte, enligt Hans Andersson, mycket handlar om hur man förväntas bete sig.

– Kvinnor vill inte gärna uttrycka sig som att de ska ”ragga”, eftersom det anses fulare. De pratar om att flirta och sådant som stämmer mer överens med det romantiska idealet.

Helt passiva är de dock inte.

– De sitter inte bara och väntar på att en karl ska komma fram, säger Hans Andersson.

Istället underlättar de för männen att ta kontakt, genom att till exempel ställa sig ensamma vid bardisken eller söka ögonkontakt. Gång på gång har Hans Andersson observerat samma mönster och han är förvånad över hur kvinnor fortfarande så tydligt väntas vara ”lagom” sexuella. De han pratade med undvek att ta första steget eftersom de inte ville uppfattas som desperata.

– Men samtidigt vill man inte heller vara för bitter eller avvisande, säger Hans Andersson.

Svårt med avvisanden

Krogen är överhuvudtaget en ganska jobbig plats, enligt många av kvinnorna som Hans Andersson pratat med. Fulla killar som tafsar är ett av de största problemen. Dessutom tycker en hel del illa om att behöva avvisa killar, särskilt eftersom alla inte tar ett nej och man därför måste bli otrevlig. Då tar många hjälp av tjejkompisarna.

– Kvinnorna går ofta ut i kompisgäng. Det fungerar som ett skyddsnät, de hjälps åt att avvisa fulla män, bland annat på dansgolvet där de ställer sig i ring, säger Hans Andersson.

Men det är inte bara kvinnorna som mår dåligt över de stereotypa rollerna. Flera killar som hör att Hans Andersson forskar kommer fram och frågar hur de ska bära sig åt för att närma sig tjejer.

– Många män uppskattar verkligen när kvinnor tar det första steget för de vill inte besvära.

Det finns också en föreställning om att killar ska kunna tåla en avvisning.

– För kvinnokarlarna som behärskar de outtalade koderna är det inget problem, de ser det hela som ett spel. Men de lite mer blyga kan ta ett avvisande mycket personligt, säger Hans Andersson.

En oromantisk plats

Trots att många både flirtar och raggar på barer så ser de flesta krogen som en mycket oromantisk plats, där det är svårt att träffa någon.

– Man tar det i brist på annat, säger Hans Andersson.

Han menar ändå att krogen är en unik plats i samhället.

– Det är en frizon där vi plötsligt får bete oss på ett sexuellt sätt. Skulle du bete dig så i vardagen skulle du betraktas som konstig och avvikande. Är du på ett café kan du spana, men inte gå fram och prata med en främmande människa, då anses du som lite galen, säger han.