Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Så blir ni nätsmarta, kids!

”Skojiga” klipp på Youtube kan förfölja dig i åratal

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-28

Ni ungdomar viker ut er, sextrakasseras och mobbas på nätet. Era mammor och pappor kan inte hålla er i handen hela tiden, framför allt inte i cyberspace. 

Alltså — dags att ni själva tar ansvar och skyddar er.  

Dina föräldrar stoppar inte trafiken när du går över gatan, eller hur? 

Och inte kan de hänga med ut på internet hela tiden. Så det innebär att det är du som måste se till att du är säker på nätet.

Med större frihet kommer större ansvar. Emil Kraftling, 25, är frilansskribent för PC-Gamer och spelutvecklare på Avalanche Studios. Emils internetanvändande är ”mycket stort” och han tycker att nätet har massor av fördelar.

– Ingen vet vem du är, du känner dig mer självsäker och det finns inget face-to-face-hinder.

Hälften kränkta

Att du inte sitter mitt emot personen du pratar med hjälper dig att säga snälla saker, men det blir också lättare att skriva elakheter och trycka på send-knappen. Enligt en ny undersökning av Datainspektionen känner sig mer än hälften av er ungdomar kränkta via nätet genom lögner eller elaka kommentarer. Undersökningen visar också att nästan 30 procent av er tjejer har blivit sexuellt trakasserade. 

Det är därför viktigt att tänka till innan du skickar en utmanande bild till ”Abbe83”. Den kan dyka upp på en porrsida. Eller så visar sig ”Abbe83” egentligen vara ”Bertil65”.

Mycket av det du skriver och de bilder du lägger upp kan alltid lagras. Det gamla Youtube-klippet där du spyr på en inflyttningsfest kanske inte är lika kul när en arbetsgivare tittar på det inför jobbintervjun.

– Lägger du ut bilder på Facebook förlorar du upphovsrätten till dem genom små avtal som är lätta att missa, säger Emil.

Han tycker att vi litar för mycket på människor på nätet.

– Vi måste sluta tro det bästa om folk.

Visst har du rätt att uttrycka dig i vilken form du vill, film, bilder eller text på nätet. Men tänk alltid efter INNAN du gör dina val, snart kanske du sitter där med en bild du ångrar och ett rykte som inte går att sudda ut. 

”Jag ignorerar mobbarna”

Annie, 14, är på msn och Playahead varje dag. Men hon får chatta max två timmar per dag. Det har hon och hennes föräldrar kommit överens om.

Annie,14: Har du fått skamliga förslag på nätet? – Det har hänt att någon skrivit: ”När vi träffas IRL ska vi göra det och det…” och pratar om sex och så.

Egentligen vill hon att datorn ska stå i hennes sovrum, men det går inte mamma Therese och pappa Thomas med på.

– Vi vill kunna se vilka sajter hon är ute på, säger Therese.

Både hon och Annie tycker att det är jättebra att Söndag riktar sig direkt till barnen om hur de bör tänka för att inte råka illa ut på nätet.

– Jag har fått ganska taskiga kommentarer på olika chattar. Det kan ha varit tjafsigt i skolan och då har jag fått meddelanden typ: ”Om du inte slutar kaxa dig, så kommer du få igen”, säger Annie.

Hur reagerar du på det?

– Först blev jag sur och tjafsade tillbaka. Men nu blockar jag de som är dumma och ignorerar mobbarna.

Hon säger att det är spännande att chatta med främlingar, men att hon aldrig skulle stämma träff med någon som hon inte känner.

Men är det inte lockande?

– Jo, fast det kan ju vara en galning.

7 tips – så skyddar du dig på nätet

1 Var rädd om dig själv. Lämna aldrig ut personlig information som namn, adress, telefonnummer eller lösenord till någon du inte känner.

2 Svara aldrig på utmanande och hätska mejl eller chattfrågor.

3 Tänk på att inte allt som står på nätet är sant.

4 Respektera familjens regler kring internetanvändning. Här är det frihet under ansvar som gäller. Bli inte sur när dina föräldrar lägger sig i – de vill ditt bästa.

5 Det är lätt att bli för blåögd och godtrogen. Men ”Jonte21” kan mycket väl vara ”Bertil65”. Bara för att du är bekant med någons alias betyder inte det att du känner personen bakom.

6 Värna dina rättigheter. Ingen har rätt att lägga upp bilder på dig utan ditt samtycke. Känner du dig kränkt, prata med någon vuxen och kom överens om ifall det är allvarligt nog för att rapportera.

7 Välj noga vilka bilder och filmklipp du lägger ut. Vill du verkligen att alla ska kunna se hur full du var på klasskamratens fest förra helgen?

Mer information: www.friends.se , www.bris.se och www.medieradet.se .

Tre av tio tjejer har trakasserats

Datainspektionen är en myndighet vars uppdrag är att skydda personuppgifter och den personliga integriteten från intrång över nätet.

Nyligen släppte datainspektionen en undersökning som visar att ungdomar är mer liberala än någonsin när det gäller integritet på internet.

Hälften av alla ungdomar har varit med om att någon ljugit eller skrivit oschysta saker på internet, en av fem har varit med om att någon stulit deras identitet och 29 procent av alla tjejer i undersökningen har blivit utsatta för sexuella trakasserier över nätet. Trots detta fortsätter de flesta att lägga ut bilder, filmer eller personlig information på nätet.

I undersökningen ingick 500 ungdomar i åldrarna 14 till 18.

Följ ämnen i artikeln