Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

”Anna” har flytt sin familj i 16 år

Uppdaterad 2014-06-24 | Publicerad 2014-06-19

”Blir jag av med min skyddade identitet mister jag livet”

Redan som 11-åring flydde ”Anna” sin familj för att slippa giftas bort med en kusin.

Elva år gammal skulle Anna giftas bort med sin kusin. Hals över huvud fick hon lämna allt och fly för sitt liv.

- Eftersom att jag dragit skam över familjen kommer pappa mörda mig om han hittar mig, säger hon.

Anna var bara elva år när hon under en resa till pappans forna hemland blev varse om sitt kommande öde. Hon skulle inte få följa med hem till Sverige denna sommar utan lämnas kvar i Sydeuropa för att läras upp att bli fru åt sin kusin.

- Trots att jag var så liten förstod jag att jag på något sätt var tvungen att ta mig hem för att slippa att bli min kusins ägodel resten av livet, säger hon.

Därför gjorde hon ett avtal med sin pappa. Hon lovade att återvända nästa sommar om hon bara fick åka till Sverige och ta farväl av sin mamma. Men väl hemma började förberedelserna för en kommande flykt.

Vågade inte ta farväl

En flykt från att bli bortgift mot sin vilja och från pappans konstanta misshandel i hemmet.

- Jag fick aldrig gå ut ensam och gjorde jag någonting som han tyckte var fel slog han mig. Ibland med sitt skärp, ibland med brödkaveln, säger Anna.

Genom kontakter med en kvinno­jour lämnade Anna, hennes mamma och mammans sambo hela sitt tidigare liv och flydde ut till en stuga i skogen.

- Allt jag hade med mig var kläder för en helg och jag vågade inte ta farväl av några vänner med risk för att pappa då snabbare skulle förstå vad som hänt, säger Anna.

Konstant skräck

Stugan bestod av ett rum och kök, utan tillgång på rinnande vatten.

- Men det värsta var den konstanta skräcken över att pappa skulle hitta oss, säger Anna.

Under tiden i stugan kontaktade mamman en advokat för att få ensam vårdnad om Anna samt att pappan inte längre skulle få ha umgängesrätt med henne. Men domstolen schabblade till det och avslöjade adressen till stugan där de bodde.

- Hals över huvud fick vi bara lämna allt igen, säger Anna.

Och domstolsprövningarna fortsatte då domarna inte ville tro på mammans berättelse.

- Vid andra rättegången vann mamma men domarna ville att jag och pappa skulle brevväxla via våra advokater, säger Anna.

Tydligt budskap

Men när det tredje kuvertet damp ner i brevlådan var pappans intentioner satta på pränt. Tillsammans med en bild på Annas bror i militärkläder fanns budskapet: ”Vi kommer alltid att hitta dig. Du kommer att få betala, då du dragit skam över familjen”. Brevet ledde till en tredje och en fjärde rättegång, och väl uppe i högsta domstolen ställdes krav på att Anna skulle närvara. Samtidigt mobiliserade pappans släkt sina styrkor för att finna Anna.

- Innan hade bara mamma varit i rätten, för så länge som pappas släktingar inte hittade mig, skulle de inte mörda mamma, säger Anna.

Nu när båda deras liv hängde på en skör tråd gjordes en rigorös flyktplan från domstolen med hjälp av kvinnojouren. Med en rally­förare, två flyg- och en tåg­resa hoppades de på att bli av med sina förföljare.

- På resan bytte jag kläder, peruker och glasögon flera gånger för att det skulle vara svårare för dem att hitta mig, säger Anna.

Har mist många på vägen

Hon var då tolv år. Sedan dess har 16 år och sju olika flyttlass passerat. På vägen har hon mist många vänner, grannar och lärare som stått henne nära. I dag är livet bättre då hon funnit kärleken och nu väntar ett barn. Men rädslan för vad som kommer att hända om pappan hittar henne försvinner aldrig.

- Vartannat år måste jag ompröva min skyddade identitet. Blir jag av med den mister jag livet, säger hon.

Tips och råd till dig som är utsatt

Ring polisen och berätta om din situation.

Kontakta socialtjänsten i kommunen. Under nätter och helger kan man kontakta social­jouren.

Ett annat alternativ är att kontakta en frivilligorganisation eller en jourverksamhet. Du behöver inte säga vad du heter eller var du bor om du inte vill.

Prata med någon som du känner att du kan lita på. Det kan vara en lärare, en kompis förälder, kurator på skolan eller personal på en ungdomsmottagning.

Om du reser - gör detta innan du åker:

Ge en person kontakt- och adressuppgifter, kopia på ditt pass och ett datum när du ska komma tillbaka. Bestäm att hon eller han ska ta kontakt med kommunen eller svenska ambassaden om du inte är tillbaka eller hörts av vid ett visst datum.

Ta med telefonnummer och e-postadress till den en kontaktperson i Sverige som du litar på.

Ta med en mobil och ett extra simkort till telefonen.

Skriv ner eller lär dig telefonnummer och e-postadress till svenska ambassaden eller konsulatet i landet du reser till.

Skriv ner kontaktuppgifter till släktingar eller vänner i landet du åker till, som du tror kan vara beredda att hjälpa dig.

Skaffa information om vilka lagar som gäller för äktenskap och vilken hjälp du kan få i det land du ska resa till. Du kan ringa till utrikesdepartementet eller till en frivilligorganisation.

För att komma i kontakt med svenska polisen när du befinner dig utomlands ring telefonnummer: +46 77 114 14.

Rätt att neka - så säger lagen

Det är olagligt att hota eller tvinga någon att gifta sig. Du har alltid rätt att säga nej!

Svenska myndigheter kan vägra att erkänna ett utländskt äktenskap som ingåtts under tvång. Men det kan vara svårt att bevisa att det skedde under tvång.

För att gifta sig ska man vara 18 år. Personer mellan 16 och 18 kan få gifta sig men då krävs ett tillstånd från länsstyrelsen.

Är du gift kan du alltid skilja dig i Sverige, men det är inte säkert att det går att få en utländsk skilsmässa.

Källa: Ungdomsmottagningen

Läs mer på umo.se

Tina Remius

Följ ämnen i artikeln