Vettikett för gäster och brudpar

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-04

”Lägg inte ut bilderna på Facebook”

Säg ja i kyrkan, svara snabbt på inbjudan och lägg inte ut bröllopsbilderna på Facebook.

Här är experternas tips – så undviker gäster respektive brudpar att trampa i vettikettklaveret

När Niclas Wahlgren och Laila Bagge och gifter sig i helgen är det många i släkten som inte kan komma.

Men det är okej – man måste inte komma på bröllop, tycker folkvettsexpert Magdalena Ribbing.

Aftonbladet tog hjälp av henne och etikettexpert Mats Danielsson för att reda ut begreppen – rätt och fel.

FÖR GÄSTERNA:

Måste man svara på inbjudan?

– Ja, oavsett om du kan komma eller inte, säger Mats Danielsson.

– Svara så fort du får inbjudan. Artigast är den som svarar snabbast, säger Magdalena Ribbing.

Om man måste eller vill tacka nej?

– Man kan alltid tacka nej. Det finns inget krav på att man ska gå på ett bröllopet. Om man inte kan gå, för att man är bortrest eller redan har bestämt annat, så tackar man nej. Det är inget krav att gå även om det är ens syster som gifter sig. Även om det vore dumt att avstå, säger Magdalena Ribbing.

Får man bryta klädkoden?

– Nej, gör inte det. Däremot finns en skröna som säger att kvinnor inte ska bära rött eftersom det betyder att de haft en affär med brudgummen. Men det behöver man inte rätta sig efter, säger Mats Danielsson.

Man bör dock undvika att klä sig helt i svart eller vitt.

Ska man ge present fast man inte kommer på festen?

– Presenten är en lyckönskan och ingen betalning för kalaset. Ge en present även om du inte går, säger Mats Danielsson.

Kan man vägra sitta som brudparet tänkt?

– Man får inte lov att ändra på bordsplaceringen. Det är ju regi, som på en teaterföreställning. Man får inte ändra bara för att man tycker att man vill sitta med någon man känner. Det är ju inte det som är meningen – ni ska lära känna varandra, säger Mats Danielsson.

Förbjudna samtalsämnen?

– Om du träffar nya människor ska du inte prata inte om sex, politik och sjukdomar. Håll det hellre till väder och vind och hur ni känner brudparet, säger Mats Danielsson.

Hur långt ska ett tal vara?

– Håll gärna tal, men inte för långa. Skräckexemplet jag varit med om var 38 minuter. Försök hålla det mellan tre och fem minuter. Anmäl ditt tal hos toastmastern, säger Mats Danielsson.

Spara skämten till festen, men driv inte med brudparet.

  Får man bli glad i hatten?

– Undvik att bli packad. Det är klart att en del gäster blir berusade men det är inte att rekommendera att flippa ut totalt, säger Mats Danielsson.

Om man hatar att dansa?

– Du förväntas din bordsdam/bordskavaljer. Försöka gärna dansa med bruden men inte första dansen, säger Mats Danielsson.

Får man lägga ut bilderna på Facebook?

– Man ska låta bli att lägga ut bilder från någon annans bröllop på internet. Även om brudparet inte har sagt något om det. Man ska ha respekt för andras integritet, säger Magdalena Ribbing.

FÖR BRUDPARET:

Hur friar man?

Om du är man och vill fria till din flickvän behöver du verkligen inte fråga hennes pappa om lov.

– Så gjorde man när kvinnan var omyndig och försörjdes av sina föräldrar innan hon var gift och mannen skulle ta hand om henne, säger Magdalena Ribbing.

Nu kan både män och kvinnor fria. Och man behöver absolut inte falla ner på knä.

Kan man bestämma vad gästerna ska ha på sig?

– Kräv inte en konstig klädsel som gästerna inte har tillgång till. Ange en klädnivå men ha inga önskemål om färger och andra detaljer, säger Magdalena Ribbing.

Kan man bjuda halva par?

– Man behöver inte bjuda med sina gästers tillfälliga parters. Man bjuder etablerade par som har en relation som syftar till en gemensam framtid, men inte sällskap som vissa singlar vill ha med sig bara för att många andra har partners, säger Magdalena Ribbing.

Får man skriva önskelista?

– Det är inte trevligt med brudpar som kräver presenter. Presenter är egentligen inget man beställer, utan en vänlig överraskning. Frågar gästerna om vad man vill ha kan man komma med ett önskemål om ett tillskott till sin speciella glasservis till exempel. Skriv inte att du vill ha tolv glas av en speciell sort, säger Magdalena Ribbing.

Kan man önska sig cash?

– Önska inte pengar. Be hellre någon samordna så att ni kan få ett presentkort till en resa. Och be inte om en present som motsvarar värdet på kuvertet. Det är helt galet. Däremot kan man ha en subskriberad fest, där alla gästerna betalar för sig, säger Mats Danielsson.

Ge brudbukett?

Det är mannen som ska ge bort brudbuketten. Med minst en blå blomma – för tur, enligt Mats Danielsson.

Får man gifta om sig i vitt?

Helvitt och brudkrona är reserverat för förstagångsbruden. Är det inte första gången du gifter dig får du välja något annat, menar Mats Danielsson.

Om man är lite osäker?

– Runaway bride är ingen hit. Tänk efter innan och ändra dig inte i kyrkan, säger Mats Danielsson.

Vissa ger bort presenter, är det något som gästerna förväntar sig?

– På vissa bröllop ger brudparen presenter vid varje kuvert. Men vill man följa den svenska traditionen är det inte något man gör, säger Magdalena Ribbing.

Måste man skicka dyra tackkort?

– Mellan en och två månader efter bröllopet är det dags att tacka för uppvaktningen. Skriv gärna och tacka för vasen istället för att bara tacka för presenten. Bäst är ett handskrivet kort, undertecknat av båda med en bild på brudparet, enligt Mats Danielsson.