Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Spanien fokuserar på jämställdhet

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-08

EU:s nya ordförandeland har gått från kvinnoförtryckande diktatur till ett föregångsland inom jämställdhet

Från kvinnoförtryckande diktatur till ett föregångsland inom jämställdhet.

Spanien har moderniserats i rekordfart.

Nu vill de föra med sig sitt jämställdhetsarbete till EU.

Spaniens jämställdhetsminister Bibiana Aido har vågat ta strid mot kyrkan.

Den första januari tog Spanien över ordförandeskapet i EU.

Få blev överraskade när Spaniens vice premiärminister María Teresa Fernández de la Vega tillkännagav att de väljer att prioritera den ekonomiska krisen under sitt halvår som ordförandeland.

Däremot blev desto fler förvånade över att Spanien har valt jämställdhet som ytterligare en av sina fokusfrågor.

En och annan Spanienresenär drar sig till minnes ett macholand där männen arbetade eller satt på sportbarerna medan kvinnorna var hemmafruar. Vad har hänt?

Snabb utveckling

Faktum är att det troligtvis inte finns något annat land i Europa som har haft en lika snabb utveckling som Spanien.

När diktatorn Franco dog för drygt 30 år sen fick kvinnor inte arbeta, öppna bankkonto eller lämna landet utan sin fars eller makes tillstånd.

Idag har Spanien en regering med hälften kvinnor, ett av världens få renodlade jämställdhetsdepartement och ett ambitiöst åtgärdspaket mot kvinnomisshandel.

– I dagens Spanien arbetar vi konkret med jämställdhet och därför vill vi föra med oss det till EU, säger Enrique Viguera Rubio, Spaniens ambassadör i Sverige. Det handlar tveklöst om social rättvisa, men också om ekonomisk effektivitet. Inget modernt samhälle kan unna sig lyxen att klara sig utan de 50 procent av befolkningen som utgörs av kvinnor.

Fokus på lönegapet

Jämställdhet är ett brett ämne, men under ordförandeskapet tänker Spanien främst fokusera på lönegapet mellan Europas män och kvinnor, samma förutsättningar både för företagande och för att kombinera jobb, familj och fritid.

– Vi kommer också att göra tydliga markeringar när det gäller kampen mot kvinnomisshandel, säger Enrique Viguera Rubio. Det är ett globalt problem som kräver globala lösningar.

På dagordningen det närmaste halvåret står grundandet av ett europeiskt centrum mot kvinnomisshandel, förslag om ett europeiskt larmnummer – likt 112 – för misshandlade kvinnor och en överenskommelse att misshandelsoffer har rätt att få samma typ av skydd och åtgärder i alla EU-länder.

– Målet för det här halvårets ordförandeskap? Det är bland annat att konstruera en solid lag mot alla former av diskriminering, säger Enrique Viguera Rubio. Ett lag som Sverige la grunden för under sitt ordförandeskap.

Spaniens utveckling – några viktiga årtal

1975: Franco dör och diktaturen faller. Kvinnor får rätt till egna bankkonton och förvärvsarbete utan makens eller faderns tillstånd.

1981: Skilsmässa tillåts med vissa förbehåll (man måste ange skäl - som otrohet - och betänketiden var lång).

1988: Kvinnor får rätt att delta i militära övningar. Idag är 12 procent av arméns personal kvinnor och Spaniens bästa stridspilot är en kvinna.

2005: Skilsmässan blir fri och ökar med 74 procent.

2005: Lag om samkönade äktenskap.

2005: Ett av Europas tuffaste åtgärdspaket om våld mot kvinnor träder i kraft, med särskilda åklagare och domstolar.

2007: Jämställdhetslag med 40 procent kvinnor i styrelser och valda organ som mål. Ny lag som innebär att handikappade och har rätt till viss personlig assistans- en enorm lättnad för alla kvinnor som tidigare vårdat sina anhöriga i hemmet utan ersättning eller hjälp.

2008: Socialisterna vinner valet och Luís Zapatero bildar regering med hälften kvinnor, bland annat den unga, karismatiska jämställdhetsministern Bibiana Aído, idag 32 år. Jämställdhetsministeriet grundas.

2009: Förslag om ny mer generös abortlag vållar enorm debatt i Spanien men drivs igenom alla instanser. Nu saknas bara en sista omröstning i kongressen. Regeringen börjar arbeta på en plan för att få bukt med alla sexannonser som finns i de flesta större tidningar.

2010: Spanien blir ordförandeland i EU och har jämställdhet som en av sina profilfrågor.