Vecka 28
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2002-10-25
Länge leve kokad mat
Kokad mat har råkat i vanrykte. Vi menar att det är sunt, enkelt och gott! Du bevarar näringen i spadet. Det sköter sig självt när du gör annat. Och det är enkelt – bara att ösa ned vad som finns hemma. Pröva till exempel:
Mormors kalops:
kött, exempelvis högrev
lök
mjöl
morötter
ärtor och tomatpuré
lagerblad, örter, örtsalt och peppar
Skär köttet i bitar. Ta bort fettet. Bryn kött och lökklyftor i en gryta. Rör i lite mjöl. Häll på vatten så att det täcker köttet. I med morötter, skurna eller hela, lagerblad, örter, örtsalt och peppar. Koka i ungefär två timmar tills köttet känns mört. Häll i lite ärtor och tomatpuré när det är klart. Ju längre köttet får koka desto mörare blir det.
Kokt fisk:
fisk i bit eller hel, exempelvis en hel marulkfilé
lök
morötter
massor med färska eller torkade örter som persilja eller dragon
hela pepparkorn
örtsalt
Häll vatten och salt i en gryta. Lägg i örterna och pepparkornen. Låt koka ett litet tag innan du lägger i fisken. Vattnet ska täcka fisken. Sjud sakta tills fisken blir vit och fast. Koktiden varierar efter fiskens tjocklek.
Eva, 41 år, polis och trebarnsmamma: ”Jag fick mycket kokad mat som liten. Kalops och sånt. Men i dag
verkar ungarna ha vant sig av med det.”