Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Myt 2: Snälla flickor blir aldrig befordrade

Uppdaterad 2011-03-18 | Publicerad 2011-03-17

Emma Pihls tips till den som vill göra karriär är att lyssna på sitt hjärta och välja det man brinner för i?stället för det som anses bra.

Emma Pihl, 28, är grundare till företaget Inspirera och en efterfrågad föreläsare.

Snälla flickor kommer till himlen, medan andra blir företagsledare… Eller? Den ödmjuke göra sig icke besvär om man ska tro den gamla devisen. Men Emma Pihl, grundare till företaget Inspirera är både författare och efterfrågad föreläsare i Norden – och har inte armbågat en endaste liten konkurrent på sin väg till toppen.

Hur hamnade du där du är i dag?

– Den röda tråden för mig har varit en fascination över hur det kommer sig att det är så svårt att förverkliga det vi kan och vill. Det är lätt att snacka och lätt att ta beslut, men svårt att genomföra och förändra beteenden. Jag har ständigt drivits av att skapa ett jobb som är så roligt att pengar bara blir som grädde på moset – belöning – och inte den stora motivationen i livet.

Varför har du lyckats?

– Jag har valt efter vad jag tycker är roligt och vad jag får energi från. Jag har en vision som jag vill förverkliga och jag söker mig till möjligheter. Jag prövar alltid idéer innan jag underkänner dem och omger mig med ett nätverk av hjälpande och stöttande personer.

Är det nödvändigt att armbåga sig fram?

– Det tror jag absolut inte, det är bara en av många strategier. Och med all säkerhet långtifrån den mest hållbara. Men jag tror att det är viss skillnad på att ta för sig och att armbåga sig fram, och det glöms ofta bort i den jantekultur vi präglas av. Alldeles för många sitter och väntar på att det ska kännas rätt, bjudas tillfälle eller att någon ska fråga.

Vad är din syn på talesättet att snälla flickor kommer till himlen och andra blir företagsledare?

– Det beror ju på vad man lägger i ordet snällhet. För mig är det inte snällt att vänta på sin tur och att inte tro på sig själv. Det är bara att vara dum mot sig själv. Det är ett slöseri med de resurser och talanger som man med lite träning och rätt arena kan utveckla. Det känns förlegat att snällt vänta på sin tur, och det känns lika förlegat att armbåga sig fram.

Vilka egenskaper krävs då för att göra karriär?

– Lust och passion. Jag tror att glädje och lust är de bästa drivkrafterna för att komma långt. Nyfikenhet och vilja att lära, att ta varje tillfälle i akt. Det krävs mod och självförtroende. Det gör att vi vågar, prövar, slänger oss ut och kan resa oss upp efter bakslag och motgångar.

Måste inte en chef ha lite armbågar i alla fall?

– Absolut inte. Att vara en bra ledare är att få andra att blomma, inte att själv briljera eller stå i centrum. En bra chef är äkta och lever som han eller hon lär. En chef måste vara flexibel och kunna anpassa sitt ledarskap efter individen.

Vad har du för råd till unga tjejer som vill göra karriär?

– Ta för dig. Välj det som är roligt i stället för det som anses bra. Öva på att tro på dig själv, se din potential, förpacka din kompetens och uttryck vad du kan och vill. Ha en bild av dig själv som ligger snäppet före där du befinner dig just nu, och som eggar dig att ta dig framåt.

Kvinnor väljer helst en några år äldre man, smal är lika med lycklig och en kvinna måste ha vassa armbågar för att lyckas som chef. Eller? Jenny, Emma och Elin håller inte med.

Aftonbladet har träffat tre tjejer som utmanar våra fördomar.