Nu vill svenskarna göra slash-karriär

Publicerad 2011-09-02

Kombinera nytta med nöje och låt ditt intresse bli en ny karriär.

Enstaviga titlar på visitkorten - så 2009. Nu vill vi kombinera yrke och intresse och göra slash-karriär.

– Idag kan vi använda jobbet som ett sätt att förverkliga oss själva, säger karriärcoachen Nina Jansdotter.

Slash-karriären är sedan ett par år tillbaka ett vedertaget begrepp i USA. Uttrycket myntades av Marci Alboher som själv gjort slash-karriär som journalist, bloggare och författare. I boken One person/Multiple careers berättar hon hur du kan förverkliga dig själv genom att lägga till ett intresse eller hobby i din yrkesbeskrivning. Karriärcoachen Nina Jansdotter säger att vi är inne i en era där samhället blir allt mer individualiserat - vi vill vara unika. Men för att du ska kunna kalla dig förskollärare/sångerska, jurist/författare eller butiksbiträde/bloggare måste du enligt Nina Jansdotter få någon form av ekonomisk ersättning för det du gör.

– Om du ställer ut dina tavlor eller har fått din bok utgiven samtidigt som du arbetar med någonting annat, så är det ett jobb. Om du däremot målar tavlor utan att ställa ut dem, eller har suttit och skrivit den där boken utan att få den utgiven, då är det en hobby, säger Nina Jansdotter.

Enligt henne värderar vi våra prestationer utifrån hur mycket pengar vi tjänar på dem, även om det handlar om en hobby eller ett fritidsintresse. Suzanne Dahlerus, karriär- och ledarskapscoach, menar att det här är ett typiskt, svenskt synsätt.

– Vi i västvärlden, och framför allt i Sverige, har en stark tradition av att definiera andra människor utifrån deras yrke, säger Suzanne Dahlerus.

Hon menar att de som vågar identifiera sig med det de brinner för, istället för det de tjänar pengar på, kan väcka avundsjuka hos andra människor. Den som kallar sig författare utan att ha blivit publicerad påminner andra om att de inte vågar förverkliga sina egna drömmar och passioner.

– Vad vinner vi på att hålla oss själva och andra tillbaka genom att inte tycka att någon har rätt att kalla sig författare förrän första boken har tryckts? Du äger rätten till din egen identitet, det handlar inte om hur du tjänar dina pengar, säger Suzanne Dahlerus.