Många barn = konstigt?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-25

Stora familjer väcker starka reaktioner

Jörgen och Tina Johansson och deras tio barn medverkar i TV4:s serie "Familjen Annorlunda".

”Har ni inte hört talas om kondom?”, och ”största hotet mot mänskligheten är överbefolkning”.

Stora familjer väcker starka reaktioner – också på aftonbladet.se.

– Någon har bara bestämt att en familj ska vara 2-3 barn, säger tiobarnspappan Jörgen Johansson.

Thomas Johansson har forskat om den moderna familjen.

Nyfikenhet, skepsis och elaka kommentarer i smyg. Många har en åsikt när Tina och Jörgen Johansson berättar om sina barn – som är tio till antalet.

– De flesta ser förvånade ut. De tänker ett barn, jobbigt. Tio barn, tio gånger så jobbigt. Men det fungerar inte riktigt så, säger Jörgen Johansson.

Han och Tina berättar om sin familj i tv-programmet ”Annorlunda familjen”. Och annorlunda är just vad storfamiljer utmålas att vara numera. De omskrivs ofta som obetänksamma barnfabriker, och i exempelvis kommentarer här på aftonbladet.se antyds ofta att de skulle leva på bidrag.

”Vi gör lite mer bara”

Jörgen Johansson känner inte igen sig i hur stora familjer beskrivs. Han menar att det egentligen inte är en särskilt stor skillnad.

– Vi är som alla andra familjer. Vi gör lite mer bara, mer mat, borstar mer tänder, och gör mer läxor, säger han.

Helt lätt är det visserligen inte att ha många barn.

– Samhället är inte anpassat för stora familjer. Allt är gjort för att man är två vuxna och två barn, säger Jörgens fru Tina Johansson.

Hon får medhåll av Thomas Johansson, professor i socialpsykologi vid Göteborgs universitet, som har skrivit mycket om den moderna familjen.

– I dag är det den lilla familjen som är norm, säger han.

Mer kollektiv familj

Att familjerna blivit mindre hänger samman med kvinnors frigörelse, och med ekonomin. Men idén om familjen har också förändrats, enligt Thomas Johansson.

– Det har skett någon slags individualisering. I västvärlden tänker vi att varje individ får skapa sitt eget liv, man ser inte på familjen som en enhet längre, säger han.

Numera värnar man också barns rättigheter mer och man undrar om föräldrarna verkligen hinner älska och uppmärksamma alla. Men den kritiken hör också ihop med individualismen, enligt Thomas Johansson.

– Kanske är man istället mer kollektiv i den stora familjen? funderar han.

Diskussionen fortsätter

Tina och Jörgen Johansson tror folk drar sig för att skaffa stora familjer för att de vill göra karriär och förverkliga sig själva. Själva känner de en djup glädje över sina barn – och möts av förståelse i den lilla staden där de bor.

– Visst finns det gnällspikar som klagar på hur mycket skattepengar man gör slut på. Men de här barnen kanske bekostar deras pensioner när de blir äldre, säger Jörgen, och poängterar att de inte lever på bidrag.

Enligt Thomas Johansson ser vi också allt fler typer av familjer numera.

– Jag tror att vi kommer fortsätta den ifrågasättande diskussionen om vad en familj ska vara, säger han.