Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Kärleksbrevens konst är utdöende

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-12

I hundratals år har vi uttryckt våra känslor i kärleksbrev.

Men den romantiska traditionen kan vara på utdöende.

I dag skickar vi hellre korta kärleksbudskap – med sms.

”Att älska dig skapar av en konstnär en dubbel konstnär och av en människa en dubbelt så invecklad och dubbelt så klok och känslig människa”. Så skrev författaren Lubbe Nordström till sin kära Marika.

Men frågan är om någon i dag får lika vackra kärleksförklaringar skickade till sig. I en brittisk undersökning, där 2558 personer deltog, uppgav en majoritet – 62 procent – att de hade aldrig skrivit ett kärleksbrev.

Hela 69 procent har däremot skrivit ”jag älskar dig” i ett sms någon gång, och 38 procent har skickat kärleksmejl.

Föredrar kärleksbrev

De flesta tycker dock att kärleksbrev är finare att få än sms och mejl. Sju av tio kvinnor föredrog ett skrivet brev, jämfört med drygt hälften av männen.

Att vi ändå inte anstränger oss för att uttrycka kärleken på papper beror på dagens teknik och vårt stressiga liv, enligt undersökningen.

– Vi verkar ha glömt värdet i att skriva ned våra innersta känslor, säger Andrew McLaughlin, från undersökningens expertgrupp.

Visserligen fäste inte alla romantiska ord på papper förr i tiden heller, enligt arkivarie Eva-Marie Sahlin på Landsarkivet i Östersund, som läst hundratals gamla kärleksbetygelser.

– Överklassen har alltid skrivit brev till varandra. Men inte arbetarklassen, många var inte skrivkunniga förr i tiden, säger hon.

Annorlunda kärleksspråk

Både då och nu gör många därför som Mr Big i ”Sex and the city” – lånar ord ur den litterära traditionen. Han får idén när Carrie läser boken ”Love letters of great men” i sängen. Boken fanns inte på riktigt men blev så efterfrågad efter filmens premiär att ett brittiskt förlag valde att ge ut den. Däri uttrycker bland annat Voltaire, Napoleon och Mozart sin passionerade lidelse.

Kärleksspråket ser annorlunda ut än det i dagens mejl och sms, menar Eva-Marie Sahlin.

– Man är mer rakt på sak numera, och lindar inte in det lika mycket som förr. Därmed inte sagt att man inte kunde vara frispråkig tidigare. Men det var mer liknelser förut, lite mer poetiskt, säger hon.

Vi kommer veta mindre

Att färre kärleksbrev nu kommer in till arkiven är beklagligt, tycker Eva-Marie Sahlin.

– Man kommer att veta betydligt mindre om hur vi såg på kärlek i slutet av 1900- och 2000-talet, för ett mess kan vara trevligt att få, men det är inte ofta vi har kvar det fem år senare.