”Man borde orka gå till apoteket”
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-02
Daniel Pernikliski tycker att tillgänglighet är viktigt – men kunskapen ännu viktigare
Jag gillar dagen efter-pillret och tycker att det är bra att det är lättillgängligt. Vet man redan från början att man verkligen inte vill ha barn så ska man slippa det. Och man ska slippa en stor apparat av människor som ska försöka övertyga en om att livet är heligt och att man verkligen borde tänka sig för mycket noga innan man tar pillret. Därmed inte sagt att det är bra att använda det som ett alternativt preventivmedel, och jag tycker verkligen att man ska fortsätta jobba hårt med informationen om vikten av att skydda sig.
Men misstag sker. Kondomer spricker och dumheter görs och i det läget är det försent för moralkakorna. Då ska man på ett smidigt sätt kunna gå och köpa pillret utan att behöva må dåligt (mer än vad man eventuellt redan gör). Vid ett par (två möjligen tre) tillfällen har jag själv köpt pillret, som resultat av olika grader av slarv eller missöden, och det har fungerat bra, även om jag hade kunnat slippa de ”jasså du din slarver”-blickarna som utdelades i kassan.
Men att gå så långt som att börja sälja dagen efter-piller och andra läkemedel i mataffärer och på bensinmackar tycker jag är helt fel, även om jag inser att slaget redan är förlorat. Är man mån om att inte få barn tror jag att man orkar gå till apoteket, och jag tror att det här bara är första steget i en process där man kommer att kunna köpa fler och fler läkemedel av outbildad personal.
Sedan kanske man borde se över vad man kan göra i orter på glesbygden, med långa avstånd till apoteken, men det är en annan fråga. Läkemedel hör hemma i en miljö där det kan erbjudas tillsammans med kvalificerat kunnande – något man inte kan få av någon som också säljer korv och bensin.