Satsa på säkert sex

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-12

- Välj bland minipiller, spiraler och p-stavar.

P-piller utan östrogen och spiraler som avger hormon – det kommer hela tiden nya preventivmedel. Men fortfarande är det främst kvinnor som måste oroa sig för biverkningarna.

Det finns inget preventivmedel som är perfekt för alla. Vill du skydda dig gör du alltså bäst i att först rådgöra med en barnmorska. Men ett tips är att redan innan försöka få koll på alla de olika alternativen.

– De flesta tjejer är rätt duktiga och har läst på vad det finns för preventivmedel. Men man måste också komma och göra en medicinsk anamnes för att undersöka sjukdomar och ärftlighet, säger Pia Karlsson.

Hon arbetar på familjerådgivningen på Karolinska sjukhuset i Huddinge, och blir irriterad när hon får höra om de stora riskerna med preventivmedel som p-piller. Det skrämmer många unga tjejer att inte skydda sig alls, och då ökar istället aborterna. Om man rådgör först är riskerna små, menar Pia Karlsson.

P-piller vanligast

P-piller, spiral eller minipiller hör till de vanligaste preventivmedlena, enligt Pia Karlssons erfarenhet. De kan alla föra med sig biverkningar, ungefär var femte kvinna reagerar till exempel på p-piller, enligt Sjukvårdsrådgivningen. Vissa blir uppsvullna, får bröstspänningar och känner sig illamående. Enligt Pia Karlsson påverkar alla medicinska preparat dock kroppen till en början.

– Men det går ofta över. Man ska prova 3 månader minst, om det inte är allvarliga biverkningar.

Den som har ärftlig belastning för blod-propp ska dock inte äta östrogen alls, som finns i p-piller.

– Andra alternativ är till exempel p-stav, hormonspiral och minipiller. Nackdelen med de preparaten är att du inte kan styra blödningsmönstret, säger Pia Karlsson.

Ganska nytt är också ett minipiller som heter Cerazette, som man inte behöver ta lika regelbundet som de äldre sorterna.

– Missade man att ta de gamla med någon timme förr i tiden var de inte säkra. Men det här är lite som p-piller utan östrogen, de har samma glömskemarginal, säger Pia Karlsson.

Hormonfria alternativ

Till kvinnor som inte fått några biverkningar av p-pillrena, men som ändå tycker att det är jobbigt att komma ihåg dem varje dag rekommenderar Pia Karlsson plåster och vaginalringar. Hormonet i alla dessa preparat kan hjälpa somliga, till exempel de med mycket acne. Numera finns också spiralen Myrena som avger lite hormon, det passar kvinnor med kraftig mens.

Men en del kvinnor vill inte tillföra några hormoner alls.

– Det enda preparatet som är helt utan är kopparspiralen. Den sätter man in hos gynekologen, säger Pia karlsson.

Tjejernas ansvar?

Slutligen påminner Pia Karlsson om kondomen, det enda preventivmedlet som skyddar mot sjukdomar. Det är också i dagsläget det enda som används av killar, trots att det finns andra alternativ för männen. Vissa störs av att ansvaret bara ska ligga på kvinnor. Men Pia Karlsson tycker inte det behöver vara fel.

– Jag tycker att man kan se det som positivt, idag kan kvinnor välja att ha sex utan att bli gravida, bara för att de tycker det är kul, säger hon.