Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Våld är skadligt – inte lek

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-27

Björn Tingberg, specialistsjuksköterska, chattade med oroliga läsare

Björn Tingberg säger: Hej. Nu finns jag på plats och är redo att svara på frågor.
Moderator säger: Då börjar vi chatten med Björn Tingberg.
Lena säger: Hej Björn! Kan det finnas många barn som blir utsatta för skakningar där det inte upptäcks, så att de blir kvar hos föräldrarna? Och fortsätter föräldrar som skakat bebisar att misshandla barnen när de blir större?
Björn Tingberg säger: Hej Lena. Det tror jag absolut att det gör. Vi hittar inte alltid barnen som skakats och polisen kan inte heller alltid fälla någon. Skakningarna fortsätter i de flesta fall.
Elisabet säger: Jag undrar varför någon kan bli så arg att man skakar sitt barn? Vad kan vi göra för att stoppa detta? Är mor till en son som nu är 2,2 år. Han skrek mycket som liten, men att skaka honom föll mig aldrig in! Vill så gärna att sådant här stoppas för gott! Vad brukar ni göra då ni får in ett fall? Kontaktar ni socialen?
Björn Tingberg säger: Hej Elisabet. Ja, det är svårt att förstå. Vi tror att dessa personer har någon form av bristande impulskontroll som gör att de kan stiga över tröskeln och skaka sitt barn i frustration. Vi anmäler alltid till soc när vi misstänker våld mot barn.
Lottie säger: Ibland när jag blivit arg har jag skakat min tvååring. Kan hon ha tagit skada av det?
Björn Tingberg säger: Hej Lotta. Det är svårt att säga. Beror lite på ålder när skakningarna skedde. Men, visst, skador uppkommer lätt ihjärnan vid övervåld, som skakningar. Du måste hitta andra stategier när du blir arg!
Anso säger: Hej, sitter här och ammar min 5 månaders baby. Har en son på 2,5 år också.Jag blir så illa berörd när jag läser sådant här. Men vet också hur frustrerad man som förälder kan bli. Man undrar också om det är möjligt att man kan ha gjort något mycket olämpligt som kan ge allvarliga skador som kan liknas med dessa skakningar. Hur mycket tål barn t exnär de ligger i vagn där det skakar en del ibland och man själv gungar vagnen?
Björn Tingberg säger: Hej Anso. Barn tål, trots allt, en hel del. Man skall komma ihåg att dessa skakningar som vi pratar om här är våldsamma skakningar och har inget med lekbetonade skakningar att göra. Att gunga vagnen tex är ofarligt för barnet.
Mia säger: Vad tycker du är det bästa sättet att få ett barn sluta skrika?
Björn Tingberg säger: Hej Mia. Det är en svår fråga. Men de flesta barn blir hjälpta av närhet, hud mot hud, och att man är lugn som förälder. Och det är ju det som kan vara svårt i bland. Annars måste man hitta något som just det specifika barnet tycker om, testa olika saker.
sissi säger: Hej. Kan små barn skada hjärnan på annat sätt, ramla t ex. Eller är det alltid skakningar?
Björn Tingberg säger: Hej Sissi. Barn kan förstås skadas av att t ex ramla ner från skötbordet. De kan få en fraktur på skallbenet till exempel. Men svåra hjärnskador ser vi inte vid fall från låg höjd.
marre säger: hur långt upp i åldern tar ett barn skada av detta? Om man skakar ett större barn på 4 år tar den skada då?
Björn Tingberg säger: Hej Marre. Man bruka säga att barn upp till ca 18 månader är i risk. Sedan blir barnen ofta för tunga för att skakas. Men det finns beskrivet om barn upp till fyra års åldern som haft skador efter skakningar. Större barn kan hålla emot på ett annat sätt och deras huvud är inte lika stort i förhållande till kroppen.
Christer säger: Hej jag undrar om nyblivna föräldrar informeras om shken baby syndrome? Om inte varför?
Björn Tingberg säger: Hej Christer. På vissa håll får föräldrarna information. Ca 4 av tio säger sig ha fått information om detta på MVC eller BVC. Jag tror det behövs ett stort kunskapslyft så informationen blir bra. Det är viktigt med denna information till nyblivna föräldrar.
mor säger: När mitt ena barn låg i vagn, tappade jag tålamodet. La mina häder på varsin sida om barnet och skakade vagnen liksom upp och ner i typ 1-2 sekunder. Jag har haft skuldkänslor i 15 år. Barnet är normalt enl. mig. Kan något vara dolt utan att jag ser det? Kan det komma senare?
Björn Tingberg säger: Hej Mor. Är barnet normalt så har du säkert inte orsakat några skador. Eventuella skador visar sig tidigt i förloppet, så det kommer inte dyka upp nu. Så på den fronten kan du ta det lugnt!
Ulrika säger: Hej Björn. Jag undrar om detta med skakningar är ett nytt fenomen? Det måste väl ha förekommit tidigare också, fastän man då rubricerade/diagnostiserade det på annat sätt inom sjukvården?
Björn Tingberg säger: Hej Ulrika. Det är inget nytt fenomen. Det har alltid funnits. Det som hänt de senaste åren är att vi i sjukvården blivit säkrare på att upptäcka dessa barn. Samt att vi förstått att vi måste ut med information om riskerna med att skaka även till föräldrar.
maria säger: Jag undrar om metoden att söva barn genom att stöta vagnen kraftigt fram o tillbaka kan vara farligt, om det blir som en skakning?
Björn Tingberg säger: Hej Maria. Jag tror att det är ett olämpligt sätt, rent generellt, att försöka få sitt barn att sova på ett sånt sätt. För mig är det en omild behandling av barnet. Men det ger inte skador på samma sätt som när man skakar sitt barn.
Elisabet säger: Undrar hur vanligt är detta? Vad tror du kan hjälpa så att föräldrar inte skakar sina barn? Informationsvideo om vad som händer redan på föräldragrupperna?
Björn Tingberg säger: Hej Elisabet. Vi har ingen bra svensk statistik på detta. På Astrid Lindgrens Barnsjukhus ser vi kanske 10-12 skakade barn per år. Och det bor ca en femtedel av Sveriges befolkning här. Kunskap om riskerna och kunskap om vilka strategier man skall ha när man inte riktigt orkar är oerhört viktigt i det förebyggande arbetet.
Moderator säger: Tiden för chatten börjar ta slut, och vi tar den sista frågan till Björn Tingberg. Tack Björn och alla som chattat!
orolig säger: Hej Björn! Jag undrar om dessa skador kan uppkomma i tex en babysitter då de ibland kan gunga på ganska ordentligt. Min flickas huvud har ibland "guppat" i babysittern och nu är jag orolig att hon tagit skada av det.
Björn Tingberg säger: Hej Orolig. Det skall du inte vara orolig över. Det behövs mer våld i skakningarna.

Följ ämnen i artikeln