Tre av fyra ”vobbar” istället för att vabba

Publicerad 2013-02-26

Ny undersökning: Allt fler föräldrar jobbar hemma när de ska ta hand om sjuka barn

Vabba eller vobba? De flesta vobbar för att de inte har någon annan att lämna över sitt arbete till.

Tre av fyra föräldrar jobbar samtidigt som de är hemma med sjuka barn. Det har blivit allt vanligare att "vobba".

– Det moderna arbetslivet är inte tillräckligt modernt, säger Martin Linder på Unionen.

Martin Linder är tvåbarnsfar och Unionens andre vice ordförande.

Att så pass många väljer att jobba, trots att de egentligen har tagit ledigt, beror på att de inte har någon annan att lämna över sitt arbete till. Det visar en undersökning från Unionen om hur tjänstemän vabbar. Hälften av deltagarna svarar också att de vill undvika att öka arbetsbördan för sina kollegor.  

– Jag tror att det beror på att det moderna arbetslivet inte är tillräckligt modernt och att det inte accepteras att man som förälder ibland har sjuka barn och då måste ta hand om dem, säger Martin Linder, Unionens andre vice ordförande.

Ekonomin är mindre viktig

Om man väljer att vabba eller vobba beror främst på om möjligheten finns till att jobba på distans eller om arbetet kräver fysisk närvaro. Den ekonomiska aspekten är mindre viktig. 

– Om du till exempel jobbar i projekt och förväntas leverera resultat antar många arbetsgivare att du ständigt ska vara tillgänglig även om du är hemma med ditt sjuka barn.

Martin Linder har själv två barn och har tillsammans med sin fru delat på vabbningen. Han har dock inte kunnat slita sig från att själv jobba under tiden.

– Nu är det den tiden på året då barnen ofta blir sjuka och eftersom vi jobbar båda två försöker vi lösa livspusslet genom att jag har jobbat hemma då den möjligheten finns. Det är å ena sidan en situation för att lösa mitt dåliga samvete för att jag inte är på plats på kontoret men samtidigt får jag dåligt samvete gentemot mina barn som inte får min fulla uppmärksamhet, säger han.

Vobbning ökar

Vobbning är något som fortsätter att öka och Martin Linder menar att det som krävs är en acceptans på arbetsplatsen mot de som måste vårda sina sjuka barn.

– Det som i grund och botten behövs är en ledarskapsattityd där cheferna är tydliga med att man alltid har rätt att vara hemma om ens barn är sjukt. Det är viktigt vilka signaler som sänds ut från ledningen, deras attityd är avgörande.