Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

”Vi ruineras på kalasen!”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-16

En ny undersökning visar att föräldrar lägger 100-200 kronor – per gång – på barnkalaspresenter. Helt rimligt, tycker vissa. Onödigt skryt och statusmarkering, menar andra.

– Både själva kalasen och presenterna trissas upp för varje år, säger fyrabarnsmamman och bloggaren Fatou Touray.

Nu i mars börjar barnkalasboomen, som pågår fram till skolavslutningen.

Det beror helt enkelt på att fler barn föds i mars, april och maj – nio månader efter sommaren och semestern.

En vanlig fråga som de flesta föräldrar ställer sig när man står med inbjudningskortet i handen är hur mycket presenten får kosta.

Vad är okej?

Är det okej med block och kritor eller ska man dra till med en cd:skiva från Melodifestivalen för 160 kronor? Eller rentav något ännu dyrare?

Flera nya undersökningar visar att de flesta föräldrar lägger mellan 100 och 200 kronor på barnkalaspresenter. Något som har fått allt från folkvettsexperten Magdalena Ribbing till Majblommans generalsekreterare att reagera och kalla det för skryt och statusmarkering som kan leda till att barn i fattiga familjer inte går på kalasen.

”Upp till 30 kalas om året”

Någon som har märkt av de senaste årens upptrappning kring barnkalasen är den ensamstående fyrabarnmamman Fatou Touray, som tidigare i år vunnit pris för sin blogg Tonårsmorsa.

– Tjejerna är stora, den äldsta fyllde 20 häromdagen. De får köpa presenterna själva. Men när de var yngre och gick i låg- och mellanstadiet kunde det vara upp till 30 barnkalas per år att köpa presenter till. Det var rysliga tider! Även om det naturligtvis var roligt att de hade kompisar som de blev bjudna till.

Fortfarande är det billiga presenter som gäller. 50-60 kronor tycker hon är rimligt att lägga.

– Min yngste son Mabou, som är sju år, går ungefär på ett kalas i månaden. Då blir 100 kronor per present klart kännbart för min ekonomi. Men jag märker en stor skillnad de senaste åren. Många barn kommer med så dyra presenter att man som förälder hajar till. Det trappar både upp förväntningarna hos barnen och pressen på andra familjer.

Bjuder hela klassen till lekland

Detsamma gäller själva kalasen. När de äldsta flickorna var små var det mindre tårtkalas hemma som gällde. Idag bjuds hela klassen – gärna till ett lekland eller liknande.

– Att hela klassen bjuds är en fin tanke som säkert motverkar mobbing och grupperingar. Men jag har inte råd att bjuda 20 barn till ett lekland där kalasen kostar 110 kronor per barn.

Hon tycker att föräldrar ska ta större ansvar så att det inte blir större tårta, dyrare presenter och lyxigare kalas för varje år.

– I grunden ska man väl förmedla att det är tanken, inte pengar, som räknas?

Så håller du kalaspriserna nere

Kom överrens om en prisgräns med andra föräldrar.

Köp presenter på exempelvis Tradera, där det går att vinna på nya saker (som ligger i sin originalförpackning) för bara några tior.

Hittar du något bra på rean? Köp upp ett lager. Tio bra böcker på rean eller gör-din-egen-studsbolls-kit för 35 kronor styck räcker hela året. Få eller inga kommer ändå att märka att er familj ger samma present på alla kalas.

Ha inte stort kalas varje år. ”När mina tjejer kom upp i tonåren bestämde jag att de fick ha stor fest när de fyllde 13, 15 och 18 år, säger Fatou Touray. Åren däremellan kunde de ha middag för bästa kompisarna. Beslutet gjorde inte direkt succé, men när vi pratade om det fattade de ju varför.”

10 barnpresenter under hundralappen

Pysselkit: flörtkulor, glitter, piprensare, färgade tejprullar etc som ni förpackar snyggt själva.

Uteleksaker: hopprep, boll, rockring.

En stor mängd av något billigt, t ex 10 såpbubbelflaskor för fem kronor styck.

Biocheck (till lite äldre barn).

Cd-bok.

Mina vänner-bok.

Självlysande stjärnor att fästa i taket.

En stor påse med godis.

Pysselbok.

Har du tid men inte pengar? Ge bort en upplevelse; gå på klassiskt konditori, äventyrsbada eller testa något som klättring, bowling eller ridning ihop. Garanterat uppskattat!

Följ ämnen i artikeln