Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

”Det är guld för oss och barnen”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-12

Här är farsorna som blev polare i pappagruppen

De kallas föräldragrupper – trots att de för det mesta handlar om mammorna.

Men det finns moderna män som inte nöjer sig med att stå i bakgrunden.

Sex killar i Stockholm som aldrig hade träffats förut blev polare i pappagruppen.

Irma, 2 år, cirklar runt kakburken. Jämnåriga Malena sitter i sanden och fyller med viktig min en gul hink. Det är lördag förmiddag på Mariatorget och sex pappor med lika många barn har träffats för att bygga sandslott, dricka kaffe och ha sedvanliga pyttipanna-diskussioner.

– Hur trivs på du ditt nya job... Akta gungan!

– Jäklar vad jag skrattade åt den där förlovningsfilmen som hovet... Här, här är nappen, Lukas.

Träffades på BVC

För två år sedan träffades gänget för första gången, i pappagruppen på BVC. Några av dem hade sett lappen på anslagstavlan, andra fick en broschyr instucken i handen av sina sambos som tyckte att det var en bra idé att även papporna får ett eget forum att diskutera sitt nyblivna föräldraskap. För trots allt tal om jämställdhet och delad föräldrapenning är det långt ifrån någon självklarhet – pappagrupper är fortfarande ganska sällsynt.

– Folk ser alltid ut som frågetecken när jag berättar. Positiva frågetecken, säger Alexander Marek.

Träffade pappaledare

Från början var de tio killar som träffades tillsammans med en pappaledare för att både gå igenom konkreta råd kring barnet, och sina egna känslor.

– Alla hade gjort en tvärvändning i livet där man inte har någon aning om vart man är på väg. Det var jätteintressant att träffa andra i precis samma situation, säger Tomas Wallgren.

Han tycker att mycket cirklade kring mamman i början, av naturliga skäl, men att han som pappa var minst lika pirrig, nervös och förväntansfull. Därför blev han extra glad över att något ordnades enbart för dem.

Pappagruppen pratade också om hur relationen förändras när barnet kommer.

– Ibland var det skönt att bara lyfta på locket och få höra ”du är inte ensam”, säger Tomas.

Kan prata fritt

En vanlig invändning är att okända män ”kan väl inte sitta där och öppna sig för varandra”, men Mattias Nilsson tycker att det var precis tvärtom.

– Tack vare att vi inte kände varandra kunde man prata fritt utan att bekymra sig för vad någon polare skulle tycka, säger han.

Och Petrus Ehnberg poängterar att det var befriande att lära känna andra killar på ett helt nytt sätt.

– Det blev inte bara det gamla vanliga snacket om jobb, musik och bilar.

Olika teman

Träffarna hade olika teman och särskilt ett gjorde avtryck. Det handlade om hur man fördelar sin tid mellan barn, familj och sig själv och alla fick i hemläxa att rita ett tårtdiagram. Så här ser det ut, och så här vill jag ha det. Mammorna gjorde också läxan och så jämfördes tårtorna.

– Det var verkligen nyttigt. Jag såg att det jag trodde var egen tid faktiskt inte är det och att våra uppfattningar inte alltid stämmer med våra partners. Det blev en ögonöppnare, vi pratar fortfarande mycket om det hemma, säger Magnus Kron.

Fika innan nattningen

Ingen i gruppen trodde att de skulle bli kompisar efteråt, men snart bokades det första kvällsfikat tillsammans med barnen in mellan jobb och nattning. Och nästa. Sedan började de hänga ihop även på dagarna när pappaledigheterna körde igång och fler anslöt i form av kompisar och några av mammorna som trivdes bättre här än i sina egna mammagrupper.

Mattias tycker att det var en av de bästa sakerna med pappagruppen.

– Jag var först ut och i början var det lite ensamt. Sedan var det guld när de andra kom, både för oss och för barnen, säger han.

Nu har alla börjat jobba igen – föräldrar och dagisbarn – men vänskapen består.

Måste bli tradition

Nidbilden av en pappagrupp är att de lämnar barnen hemma för att gå på krogen. Det gör de också. Men oftast ses alla tillsammans i pulkabacken, i högen av legobitar hos varandra eller i någon lekpark. När Carl Andreas Claussen ordnar bastukväll utan barn är det något som har tagit ett helt år att få till. Alexander, som numera är tvåbarnspappa, är bara en halvtimme sen vilket innebär att nattningen gick bra.

– Ja, i rekordfart! säger han med ett leende från öra till öra.

Inne i värmen slår killarna genast fast att det här måste bli tradition.

Trots att de alla är ganska lika varandra när det gäller ålder, utbildning och boende, tycker ingen att det säger något om vem som går i pappagrupp. Det finns ingen särskild typ, mer än att man är intresserad av att ta sin pappaledighet och umgås mycket med sina barn även när de är små.

Tomas ser det som ett lyckokast att han hittade en pappagrupp och han önskar att alla fick chansen.

– Det gav så mycket både då och nu.

Pappagruppen:

Namn: Carl Andreas Claussen. Ålder: 41. Yrke: Nationalekonom. Bor: Reimersholme, Stockholm. Barn: Elvira drygt 2 år. Var pappaledig:

7 månader.

Namn: Alexander Marek. Ålder: 35 Yrke: Driver egna arkitektfirman Arklab. Bor: Södermalm, Stockholm. Barn: Malena 2,5 år (bilden), Hannah 4 månader. Var pappaledig: 5 månader halvtid, 1 månad heltid.

Namn: Petrus Ehnberg. Ålder: 42. Yrke: Civilekonom. Bor: Södermalm, Stockholm. Barn: Ruben 3 år. Var pappaledig: 5 månader plus deltidsarbete lika länge.

Namn: Magnus Kron. Ålder: 38. Yrke: Statsvetare. Bor: Södermalm, Stockholm. Barn: Irma drygt 2 år (bilden), Felix 5 månader.

Var pappaledig: 7,5 månader.

Namn: Tomas Wallgren. Ålder: 41. Yrke: Lärare. Bor: Södermalm, Stockholm. Barn: Nora drygt 2 år. Var pappaledig: 7 månader.

Namn: Mattias Nilsson. Ålder: 37. Yrke: Planarkitekt. Bor: Södermalm, Stockholm. Barn: Lukas 2,5 år. Var pappaledig: 12 månader.

Åsa Erlandson
Foto: Marco Gustafsson

Följ ämnen i artikeln