”Det är hur vi använder datorerna som spelar roll”
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-15
Läsarna om boken som dömer ut unga som dumma på grund av datorer och internet
– Dummare? Nej.
– Latare? Ja.
Hur datorer och internet påverkar oss beror mest av allt på hur verktygen används, menar Aftonbladets nätläsare.
Unga amerikaner mellan 18 och 30 år har en betydligt sämre allmänbildning än tidigare generationer. Ungdomar fördummas när kunskapen finns bara en knapptryckning bort. Det menar professorn Mark Bauerlein i sin bok ”The dumbest generation”.
Men en majoritet av Aftonbladets läsare håller inte med. Vi har alla förutsättningar att bli smartare än tidigare, menar de flesta.
Signaturen Psylent skriver att vi tar in större del av vår omvärld genom internet:
" Jag tror att en otroligt stort procent av alla ungdomar idag har en mycket mycket bättre kunskap inom engelska och större koll på samhällskunskap och vad som händer runtomkring oss än vad vi någonsin tidigare haft."
Internet ska användas rätt
Alla läsare menar att internet är en suverän kunskapskälla – om man använder den rätt.
"Jag sågar boken rätt av. Internet är överlägsen informationskälla och en av de bästa uppfinningarna i modern tid", skriver signaturen Salai.
En annan läsare kommenterar att ungdomar ibland väljer bort skolarbete för att sitta framför datorn.
" Men i de fallen är det ju trots allt inte datorn som gör dom dumma, utan valet att ta datorn framför skolan." menar hon.
"Folk tror ju på allt"
Men några läsare tycker ändå att vi blir dummare av datorer.
"Folk tror ju att allt som står på nätet är sant haha, skriver JackTheStripper"
Andra tror att vi blir latare.
"Vi blir kanske inte generellt dummare, men definitivt slöare och latare. Vem offrar energi på att plugga in kunskaper, där svaret lätt kan fås genom att trycka på några tangenter?" skriver långskägg.
Läsaren Litemotvalls håller med.
"Jag tror inte att själva intelligensen påverkas. Men när man så enkelt kan få fram konkreta men ofta lösryckta faktauppgifter kan det gå ut över förmågan att bry sig om de stora sambanden och att vara källkritisk."
Allmänbildningen ryker
Signaturen Jen Lost menar att vi håller på att gå över från ett kunskapssamhälle till ett kommunikationssamhälle. I den vevan ryker allmänbildningen.
"Det nya samhället kommer bestå av färdighet inom kommunikation och inte hur mycket information du kan förvara i ditt huvud. Det kommer inte spela någon roll om du kan multiplikationstabellen eller stava ordentligt. Så vad kommer allmännbildning att vara om sisådär 20 år? Inte samma som det är idag i alla fall."
Men alla läsare håller inte med om Jen Losts analys:
"Jen lost, du har fel fel fel. Kommunikation exkluderar inte kunskap. Om något så kräver den kunskap. Det är förutsättningen för att man ska kunna analysera. Att hävda att högre utbildning kommer att gå bort från analytisk förmåga är idiotiskt. De som inte kan hänga med kommer att hamna i ett sämre socialt fack", skriver signaturen Entium.