Nu kan singlar frysa sina ägg

Publicerad 2011-11-16

Med ny metod kan kvinnor förlänga sin fertilitet

Ulf Zackrisson, läkare och delägare i Göteborgs Kvinnoklinik.

Singel, mitt i karriären och stressad av den biologiska klockan?

I väntan på den rätte kan svenska kvinnor numera frysa in sina ägg.

Hittills har cirka 15 kvinnor valt lösningen som erbjuds på en privat klinik i Göteborg.

Efter sommaren kom den nya metoden som kallas vitrifiering till Sverige. På en halv sekund fryser man med hjälp av flytande kväve ner äggen från 37 grader plus till 196 grader minus.

En privat kvinnoklinik i Göteborg erbjuder den nya metoden som gör det möjligt för kvinnor att frysa in sina ägg.

– Tio till 15 kvinnor har hittills fryst in sina ägg hos oss, berättar gynekologen Ulf Zackrisson vid Göteborgs Kvinnoklinik för Aftonbladet.

Cancerpatienter

Redan på 1950-talet skapades möjlighet att frysförvara spermier för att bevara manlig fertilitet.

Embryon har man kunnat frysa sedan 80-talet, men nu kan alltså även ensamstående kvinnor frysa in sina ägg, något som tidigare varit omöjligt eftersom de obefruktade äggen är mycket känsliga.

För exempelvis kvinnliga cancerpatienter som är singlar, innebär metoden att man även efter strålning och cytostatikabehandling kan få barn i framtiden.

– Sedan tror jag att den här metoden kommer bli ganska vanlig inom några år vad gäller äggdonationsbanker. I dag använder man färska ägg och synkroniserar givare och mottagare. Men i framtiden kan man frysa in äggen och ta ut dem när mottagarna behöver dem.

Tidsfaktorn

Vad gäller kvinnans ägg finns det ett "bäst före datum". Redan i 30-årsåldern minskar fertiliteten, och efter 35 viker kurvan kraftigt nedåt. Med kvinnans ålder ökar risken för kromosomskador och missfall.

– Vi vill att kvinnan ska ha goda möjligheter att få barn. Helst ska man vara mellan 30 och 40 när äggen fryses in, och helst i det nedre spannet.

Embryon får vara nedfrysta i maximalt fem år. Men för nedfrysta, obefruktade ägg som förvaras i flytande kväve finns det idag ingen lagstadgad tidsgräns. Kliniken har dock satt en gräns för att säkra kvaliteten.

– Om vi tar en 30-åring som exempel kan personen ha äggen frysta i 15 år, till 45 års ålder. Senast då ska återförandet ske.

Goda chanser

Ulf Zackrisson berättar att chansen att få barn för en 40-åring som får ett tidigare nedfryst "ungt 30-årigt" ägg inplanterat i livmodern, är ganska stora.

– En studie i Spanien där man studerade 27-åriga äggdonationer där äggen frystes in, visar att det är lika goda chanser att bli gravid som när man använder färska ägg. Över 40 procent.

Förutsättningarna att bli gravid förändras ändå med åldern.

– Det finns förstås aldrig några garantier, men möjligheten att bli gravid bevaras.

Kostar pengar

Metoden är fortfarande relativt ny, men har framgångsrikt använts utomlands. Antalet barn som fötts med hjälp av vitrifiering ökade från 200 barn 2007 till 900 barn 2009.

Men det är inte vem som helst som har råd att frysa in sina ägg.

Utredning, hormonbehandling, äggplockning och ett års fryshyra för äggen kostar 30 000 kronor. Till det får man lägga en årskostnad på 5 000 kronor i fryshyra, samt själva provrörsbefruktningen när det väl är dags att bli gravid. En kostnad på ytterligare 27 000 kronor per försök.

För en kvinna som vid 35 års ålder fryser in sina ägg, för att sedan använda dem vid 40, handlar det om totalt 77 000 kronor – om hon blir gravid vid första försöket.

– Årskostnaden på 5 000 kronor är till för att täcka kostnaderna för specialfrysen. Den är väldigt dyr och någon måste ju betala för den, förklarar Ulf Zachrisson.