Skolmaten fattig på vitaminer

Uppdaterad 2012-04-25 | Publicerad 2012-04-19

Stor studie visar att skolorna inte lever upp till kraven

Maten vi ger våra barn i skolan ska vara näringsriktig.

Det är den inte.

Över hälften av Sveriges skolor klarar inte kraven.

I en stor nationell studie har den svenska skolmatens kvalitet granskats. Resultatet är en dyster läsning.

Nya skollagen slår fast att maten ska vara näringsriktig, men knappt hälften av skolorna lever upp till kraven, skriver Svenska Dagbladet.

Skolmaten är fattig på både järn och D-vitamin.

Tillsammans med Sveriges kommuner och landsting, Folkhälsoinstitutet och Livsmedelsverket har Karolinska Institutet tagit fram ett verktyg för att skolorna själva ska kunna analysera maten de serverar till eleverna. Enligt granskningen slarvar skolorna med kontrollen av skolmaten.

Följer inte näringsberikad matsedel

Av de 191 skolor som var med i undersökningen förra våren följde färre än hälften en näringsberäknad matsedel.

66 procent av skolorna lagar mat i eget kök i skolan.

Enligt Livsmedelsverket ska man erbjuda eleverna två olika rätter och ett vegetariskt alternativ. Ändå har nästan hälften av skolorna bara en rätt att erbjuda under skollunchen.

Majoriteten följer inte råden om att eleverna ska serveras fet fisk och blodpudding. Bara 6,3 procent av skolorna uppfyller krav på näringsriktighet som rör järn, D-vitamin, fettkvalitet och fibrer, skriver Svenska Dagbladet.

”Bekymrande”

– Det här bekräftar tidigare studier på kommunnivå som visar att många inte näringsberäknar sina matsedlar. Men vi har även tittat på hur man näringsberäknar och ser att få inkluderar de mest kritiska näringsämnena. Att så få följer Livsmedelsverkets råd är särskilt bekymrande eftersom utförliga näringsberäkningar ofta saknas, säger Emma Patterson, projektledare för Skolmat Sverige, till tidningen.