Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Kvinnor med blåskatarr får ofta fel medicin

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-09

”De motståndskraftiga bakterierna kan öka”

Läkare skriver ofta ut fel recept till kvinnor som drabbats av urinvägsinfektion.

Hör du till dem som brukar få urinvägsinfektion?

Var då försiktig med medicinen. Svenska läkare skriver ofta ut både fel och för mycket antibiotika. Det leder till att de motståndskraftiga bakterierna blir allt fler.

Urinvägsinfektion är ett vanligt besvär, ungefär en tiondel av alla svenska kvinnor söker behandling för åkomman minst en gång per år. Oftast är infektionen ofarlig, även om besvären kan uppfattas som mycket obehagliga av den drabbade. Men en del behandlas helt i onödan, varnar en grupp experter för i senaste numret av Läkartidningen.

– Man kan gott vänta någon dag om man får lindriga besvär. För 25–30 procent går det här över av sig självt, det är vid mer besvärliga symtom som antibiotika gör mest nytta, säger distriktsläkare Christer Norman till aftonbladet.se.

Skriver ut för stark medicin

Data från apoteket visar dessutom att svenska läkare ofta skriver ut fel slags medicin, kinoloner, den typ av antibiotika som sprider mest resistens mot bakterier. Risken är att det används också vid lättare infektioner, som blåskatarr, något Christer Norman menar kan vara direkt skadligt.

– Under de senaste tio till femton åren har urinvägsbakterier som är resistenta mot kinoloner ökat rejält. Och fortsätter vi såhär finns risken att vi om ytterligare tio till femton år står helt utan vettig antibitotika, att den slutar fungera också för lindrigare urinvägsinfektioner, säger han.

I Kronoberg och Stockholm fick nästan en tredjedel av kvinnorna fel hjälp, medan läkarna i Kalmar var bäst på att följa rekommendationerna.

Christer Normans råd till drabbade kvinnor är att ta del av rekommendationerna som Läkemedelsverket och nätverket Strama nyligen tagit fram. Där står det tydligt att Furadantin och Selexid är de medel som ska väljas först, snarare än Lexinor och Ciproxin. Och kurtiderna skulle dessutom kunna vara mycket kortare.

– Idag får kvinnor onödigt långa behandlingar på upp till tio dagar, som man hade på 70- och 80-talen. Nu vet vi att det räcker med kurer på 3–5 dagar. Men läkemedelsföretagen har inte brytt sig om att anpassa förpackningarna till moderna rekommendationer.

Ibland finns så mycket som en hel kurtid kvar i paketet. Det ökar också risken att patienterna äter onödigt mycket antibiotika.

Tveksam till huskurer

Men några huskurer rekommenderar däremot inte Christer Norman. Han är tveksam till både yllekläder och mer vätska. Det beprövade knepet att dricka tranbärsjuice är han heller inte säker på om det fungerar.

–- Det finns en hel del myter kring det här, att man inte ska sitta kallt och att man ska dricka mycket, men det är inget som går att belägga i undersökningar. En sak går däremot att visa på: sex. Dygnet efter att man haft samlag finns det en förhöjd risk att få infektionen.