Nu är vi radioaktiva

Publicerad 2014-05-14

Forskaren: ”Podden är ingen fluga”

Plötsligt pratar alla om det. Och i det.

Poddarna växer så det sprak... förlåt, knakar.

Varför?

– Vi gillar att kunna välja när vi lyssnar och exakt på vad, säger Ulrika Facht, forskningsinformatör vid Nordicom.

Filip & Fredrik, Hannah & Amanda, Alex & Sigge. De stora radarradioparen når tusentals lyssnare varje vecka med sina podcastsändningar. Men helt ny är den inte, denna retroflirt med gammelradio. Redan 2005 lanserade Sveriges radio möjligheten att lyssna på program från radioarkivet i efterhand.

Som en talkshow

För om vi ska reda ut vad en podd egentligen är så kan playfunktionen ses som en av beskrivningarna.

En annan är ”som en talkshow på nätet”, för att använda forskningsinformatören ­Ulrika Fachts ord.

– Podcasten kan ses som en kanal för den som inte vill eller har möjlighet att sända i etern. Lite som en ljudblogg, antingen på ett tema eller bara som ett samtal människor emellan, säger hon.

”Samtalspodden” bygger i regel på att personen bakom den är känd, och att folk därför vill lyssna på vad hen har att säga - medan mer anonyma poddare lättast når framgång genom att nischa sig och utmärka sig ­inom en specifik genre.

”Finns inga gränser”

Enligt Patrik Syk, podcast­redaktör på Aftonbladet, finns egentligen inga begränsningar för vad en podd kan handla om – men det är viktigt att befinna sig nära sin publik i fråga om tilltal. En tydlig nisch är viktigt, men också att man gillar det man gör – tonen i samtalet är svår att dölja.

– Poddandet har utvecklats från en ganska marginell företeelse till en hel rörelse. Det finns, nästan, poddar om allt och alla tack vare det enkla formatet och den billiga produktionskostnaden, säger Patrik Syk.

Vi som lyssnare tycker om att bestämma exakt vad vi vill ha för innehåll och när vi vill ta till oss det - samma valmöjligheter som vi redan vant oss vid från nättidningar och bloggar, menar Ulrika Facht.

– Podden är knappast någon fluga. Efter den första boomen kanske fenomenet sprider sig ­lite mer långsamt - men så hittar kulturtanten plötsligt sina bästa litteraturpoddar, som då når en grupp nya användare och fortsätter spridas vidare, säger hon.

Lyssna när du vill

En podd är ett radioprogram som du via nätet kan ladda ned och lyssna på när du vill. Kallas också podcast eller poddsändning.

Ett vanligt sätt att lyssna är via sin mp3-spelare, t ex en Ipod, och därav benämningen podcasting (casting= sändning).

Det engelska ordet pod betyder ursprungligen ’ärtskida’ eller ’fröskida’ - men också ’grej’ eller ’moj’.

Källa: NE.