När bästisen sviker!
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-06-11
Så hjälper du ditt barn när kompisarna är taskiga
Taskiga kompisar råkar de flesta barn ut för. Tårar rinner, dörrar smälls eller så drar de sig bara undan.
– Visa att du bryr dig, men överdriv inte. Det gör bara saken värre, säger psykologen Bengt Grandelius.
Föräldrahjärtat bankar ofta hårt om barnet blir bortvalt av bästa kompisen. Ännu mer förtvivlad blir man om man ser att sonen eller dottern är ledsen men inte vill berätta varför.
Många har egna smärtsamma upplevelser av ensamhet och elakheter och vill med alla medel skona sina barn.
Lägger oss i för mycket
Ibland griper föräldrar in. Bjuder hem bästisen som sagt upp bekantskapen eller letar upp dem som spritt taskiga rykten.
Är det bra? Eller gör det saken värre?
– Vanligast är nog att vi lägger oss i lite för mycket. Självklart ska vi inte muta kompisar som tröttnat eller svikit. Relationer tar slut i alla åldrar. Det är något vi måste lära oss, säger Bengt Grandelius och önskar att dagens föräldrar vore lite mer hårdhudade.
Vad ska vi göra då?
– Fråga alltid vad som hänt, men bespara dem äppelkäcka kommentarer. Respektera att det är en tragedi i just den stunden, utan att själv bli alldeles förtvivlad. Säg att du förstår att hon är ledsen, men ingjut samtidigt mod och berätta gärna hur du själv klarat dig igenom en liknande situation.
Relationer tar slut i alla åldrar. Det är något vi måste lära oss
Det ger kanske tröst, men hur får det kompisar att sluta retas?
– Det måste ditt barn ta itu med själv. Det är lite av livets skola. Bäst är om hon kan gå till sina kompisar och tala om hur hon känner sig: ”Det ni sa var väldigt taskigt, jag blev jätteledsen” och sedan våga vända dem ryggen för att hitta bättre kompisar. Visst, det krävs enormt kurage för att klara det, men den som vågar visar integritet och får lättare högre status.
Stötta barnet
Är det för jobbigt får du försöka stötta barnet så att hon vågar ta kontakt med andra.
En del försöker vinna tillbaka sina gamla kompisar. Hur långt ska man låta dem gå?
– Bryt direkt. Vissa slår nästan knut på sig själva för att platsa i gänget genom att klä sig på ett visst sätt eller ha rätt prylar. Andra tror de kan muta in sig. Det är ingen sund relation. Sådana kompisar är det bäst att vara utan. Var tydlig med vad du tycker. Går du med i häxdansen kan det ta en hysterisk ände när de går in i tonåren.
Om de inte hittar nya kompisar då?
– Vill de inte gå ut och inte
har någon att vara med bör du hjälpa till. Ta handgripligen med dem på olika aktiviteter. Försök hitta en sport, teatergrupp eller en förening där de kan hitta en ny tillhörighet.
Om de vägrar då. Ska man tvinga iväg dem?
– Nej, ta reda på varför de isolerar sig. Barn som drar sig undan, stänger dig ute, suddar ut sig själva eller bara försöker vara till lags mår ofta väldigt dåligt och behöver hjälp. Fördöm aldrig. Gå istället aktivt in och fråga, orka lyssna och våga resonera. Säg att du ser att hon är ledsen. Har hon utsatts för grova trakasserier som mobbning måste du som förälder agera. Ta kontakt med berörda vuxna i skolan eller det andra barnets föräldrar på en gång.
Psykologen: ”Låt barnet tala om för kompisarna hur taskiga de är”
Bengt Grandelius är psykolog och författare till två böcker om föräldraskap: ”Föräldrapraktika – en bok om det vardagliga” och ”Att sätta gränser – ett villkor för växande”.
Ring en föräldratelefon!
Caroline Hougner