När ska mitt barn göra godisdebut?

Uppdaterad 2011-11-24 | Publicerad 2011-11-23

Läkaren: ”Ingen fara i små mängder”
Nannyn: ”Vänta så länge det går”

Kakor till mellis och godispåse i fiskdammen.

Socker finns nästan överallt i ditt barns vardag.

Men i frågan om när det är okej att börja med godis går åsikterna isär.

– Typiskt är att föräldrar har strikta sockerregler för sitt första barn, men släpper på principerna när de får ett till, säger Claude Marcus, överläkare och professor.

Som småbarnsförälder är det lätt att gå vilse i sockerfrågan. Vänner med barn säger en sak, nätforumen en annan, läkarna en tredje och när barnen blir lite äldre får du ett ”Alla andra får ju!” att bemöta.

– Även om socker inte är någon nödvändighet för barn är det en del av vår kultur, och därmed en fråga som både barn och föräldrar måste hantera, säger Claude Marcus, överläkare på Rikscentrum för överviktiga barn.

Utveckla smaken

Men märker man någon skillnad då, på barn som börjar sent med sötsaker och de barn som börjar tidigt, vad det gäller kroppslig hälsa, vikt och hål i tänder? Svaret, enligt Claude Marcus, är nej.

– När barnet är två-tre år är det ingen fara med söta efterrätter eller glass – om man äter det då och då. Inte när barnet är ett år heller för den delen.

Det viktiga, understryker Claude Marcus, är att utveckla barnets smaksinnen. Om du minskar på intaget av det som smakar sött så ökar du intrycket av andra smaker. Därmed minskar risken för att barnet bara ska tycka om den söta smaken. I annat fall riskerar barnet ett minskat näringsintag och ett mindre intresse för frukt och grönt – saker som är jätteviktiga för att barn ska få en bra relation till mat, menar Claude Marcus.

– Om man bara äter godis så uppfattar man inte att en frukt också smakar sött och gott. Man får andra referensramar – det är ett skäl att minska på sockret.

Var ett bra föredöme

Det håller nannyn Anne-Lie Arrefelt med om. Hon är själv restriktiv med socker till barnen, och beskriver sig som ”den där mamman som skickar med alternativa godispåsar till kalaset”.

– Om du ger dina barn coca cola i nappflaskan och kakor till mellis så kan du inte förvänta dig att de sedan ska tycka om broccoli. Vi lär ju våra barn att vänja sig vid smaker, säger hon.

Hennes tips till föräldrar är att dra ut på tiden utan socker så långt det bara går – och själva statuera exempel för barnen.

– Om du känner behov av att dra i dig en godispåse så gör det när barnen inte är hemma. Om ni skapar en sötsaksfri vardag behöver du aldrig förklara det för barnen, det blir det naturliga, säger Anne-Lie Arrefelt.

Mycket myter

Myterna kring hur barn påverkas av socker är många. De kan bli hyperaktiva och riskerar ett sockerberoende. Men mycket av det här är just bara myter – som inte stämmer, enligt Claude Marcus.

– Friska barn har god förmåga att reglera sitt blodsocker, det ligger stabilt ändå. Och något sådant som att ”lägga grunden till ett sockerberoende” existerar inte, säger han.